9 entry daha
  • son zamanlarda izlediğim en iyi film. hatta film keşke 2 saat daha devam etseydi.

    filme geçecek olursa. horuz'un bile cevabı var. öncelikle;
    .
    .
    .
    .

    --- spoiler ---

    öncelikle, "polis horozu bekleseydi ne olurdu ?" sorusuna cevap veriyorum. bunu açıklamadan önce bir açıklama daha yapmam lazım ama. film, böyle bir soru sorup, böyle bir cevabı veriyor demek saçmalık olur. sadece yorumlarda çok bahsedilmiş, "acaba ne olurdu" diye. bunu net olarak bilemeyiz çünkü yazar öyle yazmamış. fakat bana göre bir cevabı var.

    filmin ilk sahnelerinde birisinde, polis "kadın hayalet" ile ilk karşılaştığında, sonra konuşmaya gidiyorlar. adam evin arka tarafına gittiğinde japon'un saldırdığını görüyor ve hemen uyanıyor. fakat "kadın hayalet" filmin sonunda bunun bir rüya olmadığını söylüyor. haklı çünkü, o sahnenin devamında, sabah adam uyanıyor, işe gidiyor ve amiri gördü tanığım var diye yalan söyledin bunu rapor edicem diyor. yani her şey yaşanmış, polisin ortağını aramasına kadar her şey gerçek. amacı japonu ortadan kaldırmak. sorunun cevabı özetle, polis horozu bekleseydi, sabah her şey bir rüyaymış gibi kalkabilirdi.

    iyi kötü karmaşası dedik. filmin belki de en büyük bir başka sorusu kim iyi kim kötü sorusu ? bu çok karmaşık bir soru. ideolojik, dini, ahlaki vs bir alegori üzerinden gidiyor çünkü. bu yüzden gerçek iyi ve kötü yok. çözümleme kısmına değinmeyeceğim zira onlar çok politik konular, sarmaşık filmdeki kürt karakterinin sessiz oluşunun bir koreliyi ilgilendirmesi gibi. sizi de çok ilgilendirmez varsayıyorum ve senaryo açısından konuyu ele alıyorum.

    şaman az önce bahsettiğim ideolojik ve politik nedenlerden dolayı japonun ortadan kaldırılmasını istiyor, çünkü kendi iktidarını istiyor. simgesel açıdan tanrıyı oynayanın kendisi olmasını istiyor. fakat fark ediyor ki, problem japon değil hayalet kadın. evet o kötü karakterlerden birisi, fakat başkasının yerini almak isteyen kötü karakter.

    japon öteki olduğu için kötüleşmiş bir karakter. yani iblis değil, aslında bir toplumun yarattığı iblis. evet mantık olarak kötü bir karakter. fakat buradaki mantık asıl kötü olanın japon kadar diğer tüm karakterler olduğu. yani onu iblis yapan herkesin. bu mantık içerisinde kötü bir karakter. ve temelde intikam alıyor aslında herkesten.

    hayalet kadın. belirli açılardan kötü olasa da, iyi olan karakter bu. hayalet kadın adamı oyalıyor diye bir şey vardı. buna katılmıyorum. zira kapıya astığı ot, adam kapıdan geçtikten sonra çürüyor. ve filmin başındaki ilk cinayet işenen evde de var. vardı bu kurumuş ot. yani sizin aradığınız iyinin cevabı hayalet kadın.

    hee bana göre o bahsettiğim ideolojik vs durumlardan ötürü tüm kötülüklerin sebebi de bu ama o sizi ilgilendirmez.

    bi de karmaşık bir şey, üzerine düşünüp cevap bulamadığım, son sahnede şamanın düşürdüğü fotoğraflar. ortada ufak kızın fotoğrafı var, sağ alt köşede galiba emin olmamakla birlikte ayin günü arabada olan adam. japonun mumları diktiği, papaz çırağının yanağını ısıran. onun da altında bardak tokuşturan bir kadın var. o da zannedersem hayalet kadın.

    senaryo açısından işler biraz karmaşık aslında. şaman ve japon ayini birlikte yapıyorlar aslında, zamanında hayalet kadını da bunlar öldürdü gibi bir durum da var ama şamanın ayininde japonun zarar görmesi neden o zaman gibi sorular getiriyor..
    --- spoiler ---

    işte tüm bu ve daha bir çok nedenden dolayı çok uzun bir zaman sonra izlediğim en güzel film oldu. bir çok açıdan son zamanlarda yapılmış ve izlediğim en iyi film hatta. uzakdoğu sinemasını seven birisi olarak bence güney kore sineması son 15 yılda sinema adına en alternatif ve yenilikçi sinema oldu. bana göre uzakdoğu sineması avrupa sinemasının yerini aldı alacak. bolivud gibi kolpa bir şeyden bahsetmiyorum. akım yaratacak olağanüstü filmler üretiyorlar.
90 entry daha
hesabın var mı? giriş yap