• üst edit: toplu ve belirli hedeflere yönelik boykotlar için grup oluşturup ilerleyebiliriz.
    destek verenlerin nicklerini bir başlık altında toplamak şimdilik yerinde olacaktır diye düşünüyorum.

    önerileriniz boşa gitmiyor, not alınıyor, unutmayın; bu daha başlangıç.
    yeni bir entry’de her şey detaylıca dökülecek.
    ayrıca bilgi kalabalığı yaratmamak için ayıklamaya özen gösteriyorum.
    bu boykotları haftalık ve genel bir başlık altında (sistematik ekonomik boykot direnişi gibi) toplama açısından bir girişim olabilir. desteklendiği ölçüde değerlendirilecek.

    geniş çaplı ve köklü boykot

    araba, ev, arsa vs. almayın ki o para yastık altında kalsın. çekin paralarınızı piyasadan güvenli bir kasaya atın.
    genel kanı bisiklet kullanmak veya lpg’li, vergi ödetmeyen araç alınması yönünde.
    eviniz yoksa 20 yıllık 10 yıllık borçla ev almak mantıklı mı? o kadar biriktirdiğin nakiti nasıl dört duvara veriyorsun ve yarın içeri alınmayacağını biliyorsun? muamma...

    mevsim gönderilerini –ailenizden gelen, arkadaş veya aile desteğiyle- değerlendirin, paylaşın (salça, tarhana gibi kuru gıdalar) ne bileyim; turşuya para vermeyin, yoğurdunuzu kendiniz yapabilirken satın almayın...

    asla digitürk, d-smart, tivibu gibi platformlara üye olmayın, varsa iptal edin. hemen şimdi.

    evinizde çay demleyip maçı netten izlemek neyinize yetmez? yandaki kahvehaneye de para vermeyin bir maç için.

    adblock’suz kalmayın. ekleyin, ekletin. (liste oluşturabiliriz)

    özellikle yandaş gazetelerin uyduruk haber sitelerinde trafik oluşturmayın. gelirlerin tık ve tekil ziyaretçi üstünden hesaplandığını unutmayın!

    gsm operatörü ve tarife değişikliği, geçen woops diye avea’nın verdiği tarifeye yapılan zammı duydunuz mu? 2 lira zam çaktılar dan diye... gerekçe? bu milletin amına koymaya yemin etmişler bence. işte bu yüzden türk telekom-avea-turkcell olmayan hat bulun. geçin diye zorlayamam işinizi görecek en ucuz tarifeyi tercih edin.

    beyaz eşya, elektrikli ev eşyası, telefon, bilgisayar gibi elektronik eşyaların ömrünü hiçe saymayın. eskimeyen ürünleri değiştirme ihtiyacınız size ihtiyaç olarak kakalanan reklamlardan geliyor.
    bilgisayar alırken veya yenilerken toplama bilgisayara ya da parça değişimlerine yönelin. söylenen “astarından pahalıya gelir” yalanına inanmayın!
    düğün mevsimi kapandı dense de yıllar gösterdi ki boş bulunulan bir hafta sonu düğün mevsimini açıyor. boşa para saçılan düğünler bu çarkta onlarca belki binlerce kişiye tüketim-üretim için teşvik veriyor.

    alkolü evde yapma önerilerileri var. çok küçük bir araştırmayla bulabilirsiniz ya da bir mesaj atabilirsiniz şimdi burada adını vermek o verdiğim sisteme ek vergi koyabilir uyarısıyla kaldırdım.
    sigara için aynı şey söz konusu olmasa da tekel üzerinden çok fazla vergi döndüğünü biliyoruz.
    bir tabaka alıp bir de adıyaman tütünüyle sararak 4e 1 kazanç sağlayabilirsiniz. 10 liraya tekel sigarası içesiye biraz feragat edip aparat kullanarak tütün sarma paketi 2.5 lira civarına denk geliyor.

    hediye almayın veya elinizle hediye yapın, özen ve emek verdiğiniz hediye parayla alınana bin basar.
    sohbet edin evde oturup çay muhabbeti yapın,
    arkadaşlarınızla veya manita adaylarınızla haftada bir görüşün; dışarıya çıkacaksanız öyle starbucks gibi yerlere gidip kendi tasarrufunuzu yabancıya göz göre göre vermeyin yine de.
    sinemaya gitmeyin dandik romantik komedi filmleri izlemek gibi hobileriniz olabilir, festivallere gitmeyin demiyorum ama 15 lirayla reklam izleyip 9 lira farkla büyük boy patlamış mısır hilesine kanmayın amk ya! sinema salonlarını tekelleştirip istediği filmi gösteren piçlere bi’ cevap verin!
    mesela; ödünç bir projeksiyon bulup evde sinema partisi verin; hem rahat hem ekonomik hem istediğin yerde durdur geri sar; ohh be.
    “boka sardık amk” diyorsan torrent var!

    kitap almayın diyemem çünkü kitaba verilen paradan iyisi can sağlığı... sahaf gezin, arkadaşlarla kitap takaslayın, ödünç kitap verip alın, e-kitap okuyucuyla okuyun veya meritokrasi e-kitap ağı bu konuda yardımcı olabilir. kütüphanelere ücretsiz üye olun yapın bir şeyler.

    müzik için albüm alma vakti gerçekten geçmedi mi mesela spotify, soundhound, onlarca dinlenebilecek ortam var hem vergi vermek isterseniz verirsiniz istemezseniz tubidy gibi yerlerden indirebilirsiniz.

    kışlık kazak, mont, ayakkabı almayın demiyorum ama modası geçti diye gidip yenisi almayın be hacı! almayın ki bir işe yarasın elinizdeki para. eskileri verin, beğendiğiniz eskileri almaktan çekinmeyin; unutmayın ki moda yeni şeyleri kakalama sanatıdır!

    öğrenciyseniz yemekhanelerden faydalanın, ve hafta sonu hariç kendinizi şımartıp kaçamak yapın arada bir ama kimsenin keyfi yemeğinizi sınırlayamayacağını unutmayın. o yüzden yemek yapmayı bir an önce öğrenseniz iyi edersiniz.

    elektrikte tasarruflu ya da tarifeli sayaçlarda en ucuz tarifeyi araştırıp uygun olanı seçin; mesela gece 22 tarifesi var.

    suyu dışardan alasıya sağlam bir kaynak aramaya çıkabilirsiniz metropolde değilseniz.
    abartacaksanız bidonlarla halk çeşmelerinden evinize düzenli su aktarın veya cami çeşmelerinden faydalanın. su belediyelere gelir ve yıllar evvel çekilmiş hattın hizmetinin kaymağını mümkünse başkasına yedirmeyin.

    işbu entry her türlü tasarrufa, öneriye açıktır.
    maksat gücümüzü tüketmeyerek göstermek, sesimizi duyurmak.
    ohal gibi demokrasi darbesine karşı 15 temmuz’da sokaklara dökülenler kadar olmasa da bilinçli bir şekilde birleşip hareket edelim.
    burada yaşıyoruz ve siktir olup gitmeye niyetimiz yok.
    değişim için gerekli gördüğümüz şeyler adına bir adım atalım.
    elimizi taşın altına koyalım.

    tüketmek nasıl ki bir haksa tüketmemek de öyle bir hak, bizi vatan haini yapabilecek bir durumu ben göremiyorum.

    #tüketme

    mesajlar üzerine edit:
    diego alejandro fuentes medina önerdi;
    iş verenler çalışanlarına mesai saatinde gelmelerini diretmesin. esneklik tanısın. yani geç kalacağını anlayan çalışan taksiciye 20 lira bayılmasın. ayda en az 5 defa yapıyorum bunu.
    (bkz: 1 kasım 2016 2 haftalık ticari taksi boykotu)

    kodu hayatimin amina kodu önerdi;
    yurtdışından internet üzerinden alışveriş yapmak belirli miktar harcamalara kadar vergi ödenmiyormuş. genel olarak yurtdışı sitelerinin ucuzlarını tercih edebilirsiniz yeni bir madde olarak eklenebilir.

    zazzle önerdi;
    belirli kişilerce grup oluşturup yandaş firmaları, kredi kartını aynı sebeple 100 kişinin iptal ettirmesi vs. gibi şeyler dikkat çekici olabilir. bunun için boykota destek verenler sayfası olarak bir whatsapp grubu oluşturmayı düşünüyorum. ya da toplu internet üzerinden yazışacağımız bir alternatif olabilir.

    liberaldusunus önerdi;
    tek başına boykot tutmaz şirket ya da ürünleri boykot edelim, bir liste yapalım, cips kola gibi hızlı tüketim maddelerini yabancı firmaların ya da çydd gibi derneklere bağış yapan firmalardan alalım önerisi de uygulanabilir. illa araba alınacaksa ithal olmalı, ülke içinde dönen para ekonomiye yön ve can verir. bim gibi yerler yerine carrefoursa ya da migros gibi yabancı menşei ve içki satan yerler tercih edilmeli. bunlar daha ulusal düzeyde satılan tüketim maddeleri için diğer türlü bir başka arkadaşın önerisi olduğu gibi paar ve kasap, gibi küçük esnafın yandaş olmayanları tercih edilmeli. turkcell hatların iptali konusunda turkcell’in zararı %71 düşüş olmuştu bunun gibi türk telekom hat iptali yapabiliriz, aynı zamanda internet iptali ile birlikte. yani özetle komple ekonomiyi boykot edemeyiz ama en azından ulusal menşei firmaları sistemli boykotla rahatsız edelim var olduğumuzu gösterelim. maksat türk'e zarar verip yabancıyı kalkındırmak değil maksat zorla kesilen diyanet vergisini, zorla alınan trt vergisi kdv'yi ülke ekonomisinde dolaştımını daha düşük bir düzeye çekmeye çalışmak.

    eksisozlu önerdi;
    kadınların makyaj, kozmetik, pahalı kremler, cilt bakım ürünleri, kuaför masrafları inanılmaz büyük bir masraf kalemi oluşturuyor ve ciddi sağlık zararları var bu ürünlerin. anti yaşlanma, kırışık önleyici gibi faydasız, aşırı pahalı ürünler kullanacaklarına her gün bir elma, bir avuç fındık yemeleri çok daha iyi sonuç verir. hem de paraları ceplerinde kalır. gençliğinizi heba etmeyin, en azından belki bir süre denemek gerekiyor aradaki fark ne denli diye.

    hazirlik ogrencisi önerdi;
    araç vergi borcunu ödemeyerek ya da geciktirerek boykot edebiliriz dedi bunun geçerliliği hakkında pek bir bilgim yok eğer hukukçu bir arkadaş vergi ödenmezse ev, araba ipoteği yoksa ne kadar süre içerisinde ceza alınacağını yazarsa uygulamaya dönük bir anlam kazanabilir belki.

    checkhill önerdi; *
    yürüyebildiğiniz yere yürüyerek gitmek hem sağlıklı bir yaşama davetiye gösterir hem paranız cebinizde kalır belki 20-30 dakika geç gidersiniz ama o rahatlık sizde kalır aceleniz olmadığı zaman bunu uygulanabilir buluyorum. ikinci el eşya takas etmek facebook gibi sayfalarda ilinizin üniversitesi 2.el satış sayfaları çoğunlukla oluyor ihtiyacı olan öğrenciler kendi arasında bu şekilde anlaşıyor yetişkinler de eğer zaruri değilse tek başına yaşıyorsa neden yapmasın bu takas işini.

    mümkün olduğunca dışarıda yeme, evde yemek yapıp ye hem ekonomik hem ne yediğini biliyorsun.

    bankalardan paranı çek, kredi kartlarını iptal et, hesapları teke indir, bankalardan değil dostlarından borç al, dostlarına borç ver ve sahip olduklarını paylaş ve direnişi sözlük dışında yaymak için elinden geleni ardına koyma!

    bir arkadaş da gsm için şöyle bir öneri yazmış: (bkz: #63876099)

    kısacası herkesin değerli güzel tepkileri geliyor bu bana kazanç sağlamayacak, size de sağlamayacak ama kontrol için pasiflikten aktifliğe gidebilecek bir adım olacak belki. sağlıklı yaşam mı kötü, yürümek mi kötü, araç almayın demek mi, alışveriş merkezlerine gitmemek mi kötü sorarım bunlar olmadan yaşanmıyorsa eğer bir boşluğa düşülüyorsa her zaman süren telaştan bir anlığına kurtulup farklı şeylerin tadını çıkartın. sonra bırakırsınız ama arada çok da şey fark etmiyor ben bugün sadece 4 lira harcadım 3 lira minibüs 1 lira ekmek ama mutluyum en az dünkü kadar ve yarın da mutlu olacağım. olmak istiyorum ve elimden gelen bu lütfen küçümsemeyin sığ düşünüp küfür etmeyin destekleyin diye baskı yapmayın kimseye ama bilgi verin neyi neden yaptığını bilmeyen birisi olmayın hükümet değiştirmek için değil bu boykot. bu boykot, susturmaya çalışanlara karşı bir çığlık adayı bu kadar.
155 entry daha
hesabın var mı? giriş yap