• kullanan biri olarak nedir, ne degildir ozetlemeye calisayim.

    ubuntu ilk ciktiginda gnome 2 vardi ve gnome 2 ubuntu´nun varsayilan desktop environment'i idi. yani ubuntu kurdugunuzda temel sistemin uzerine gnome 2 kurulur ve mouse'tur, program pencereleridir, gibi temel programlar gnome tarafindan kontrol edilirdi.

    ubuntu, gnome 3'un cikmasiyla beraber varsayilan desktop environment (de) olarak gnome kullanmaktan vazgecti ve gelecegi de dusunerek dokunmatik ekranlara daha uyumlu bir de oldugunu dusundugu unity'yi cikardi. unity, her ne kadar gnome temelli olsa da muhafazakar linux kullanicilari tarafindan cok buyuk bir tepkiyle karsilasti ama ubuntu geri adim atmadi bu kararindan.

    bu surede gnome 3 gelisti, hatalarindan arindi, tipki gnome 2´de oldugu gibi sade ve islevsel bir desktop environment halini aldi. unity'den hazzetmeyen, ama ubuntu´dan da kopamayan bazi linux kullanicilari, gnome 3'u ubuntu'ya kurulabilir bir paket olarak hazirladilar.

    ubuntu'nun gelisimini ustlenen firma (bkz: canonical) bu girisimi cok begendi ve gnome 3'u de diger de'lerle beraber resmi dagitimlarin arasina aldi yakin bir tarihte.

    (bkz: ubuntu) --> unity
    (bkz: kubuntu) --> kde
    (bkz: xubuntu) --> xfce
    (bkz: ubuntu gnome) --> gnome*
    .
    .
    .

    eger ubuntu gnome indirip kurduysaniz ve hosunuza gitmediyse, mesele degil diger de'leri de kolaylikla kurulu olan sisteme indirip onlarin da tadina bakabilirsiniz format atmadan. birden fazla de kurulu olabilir bir sistemde, eger hard diskinizde yer varsa hic problem degil.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap