6 entry daha
  • humanitarian law, the law of armed conflict veya law of war denebilir. genel olarak hepsi aynı kapıya çıkıyor fakat benim okuduğum disiplindeki hocalar buna law of war demeyi kabul etmiyor, çünkü alanı sadece savaşı kapsamıyor artık, ya da sadece 'savaş' durumlarında uygulanmıyor. (iç savaşlar veya terör olayları mesela) . temel amacı savaşın araç ve metodlarını hukuk ile sınırlamaktır.
    humanitarian law ile ilgini bilmemiz gereken en önemli nokta jus in bello ile jus ad bellum arasındaki farktır. humanitarian law sadece jus in bello kısmıyla ilgilenir. jus ad bellum savaşa meydan veren sebeplerdir. mesela bir devlet hangi durumlarda güç kullanabilir; savaş açabilir. jus in bello'da ise bu safa geçmiştir artık. ortada bir savaş vardır ve yürütülen savaştaki araç ve metodarın sınırsız olmaması gerekir. jus in bello işte bunu regule eder. humanitarian law bu noktada devreye girer.
    artık herşey humanitarian law ile ilgilidir. bir savaş ne zaman başlar ne zaman biter, legal ve illegal savaşçılar kimlerdir, rehinelerin hakları nelerdir, sivillerin durumu ne olacaktır vb gibi. buraya kadar herşey normal. iki ülke savaşa girerse kurallar bellidir devletler bu kurallara uymakla yükümlüdür. ( teorik olarak konuştuğumu belirtmiş olayım) fakat uluslararası olmayan bir çatışma durumunda bu çatışmanın nasıl yürütüleceğini tam olarak nitelendirmez humanitarian law; çünkü anlaşmalara taraf olanlar sadece devletlerdir. mesela pkk ve türkiye çatışmasında pkk taraf devlet olmadığı için hiçbir kuralla bağlanamaz. yani tabi ki sivillerin korunması vb gibi durumlardan bahsetmiyorum. bunların ihlal edilmesi her şekilde suç zaten. bir çatışma durumunda sadece türkiye'nin bağlanması gibi bir durum tabi ki kabul edilemez. devamı yarın gelecek...
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap