• tam adı: the unknown known: the life and times of donald rumsfeld)

    abd eski savunma bakanı donald rumsfeld'in bizatihi rol alarak, kongre üyeliğinden ırak'ın işgaline kadar olan süreçteki politik kariyerini tartıştığı belgesel.

    ismini zamanında donald rumsfeld'in kullandığı known knowns known unknowns and unknown unknowns metaforundan almakta (ilgili video)

    rumsfeld çuvaldızı tam kendisine batırmasa da bazı hataları kabullenir gibi olduğu oluyor. böylesi bir belgeselde rumsfeld'in günah çıkarıp tüm hatalarını kabul etmesini beklemiyorum tabiki.

    binlerce insanın yaşamını yitirdiği, geride başarısız bir ülke (failed state) bırakan ırak savaşı'nın en önemli aktörlerinden biri rumsfeld malumunuz. yanlış bir istihbarat ile bir ülkeyi işgal ettiler. binlerce insan öldü ve yüzbinlerce hatta milyonlarca insanın yaşamı olumsuz etkilendi. ama adamın hayatı üzerine gidip hâlâ kendisini aklarvari yapımlar yapılabiliyor. her gidi dünya! rumsfeld, bu harekatın hesabını artık mahşerde verir, öyle bir belgeselde "istihbarat yanlışmış" ile geçiştirebilir mi, hep birlikte göreceğiz merak etmeyin.

    bu arada: "unknown knowns" belgeselin başında şu şekilde açıklanıyor: "the things you think you know, that it turns out you did not". sonunda ise "things that you know, that you don't know you know." anlamının da olabileceği dile getiriliyor.

    imdb sayfası: www.imdb.com/title/tt2390962/

    wiki sayfası: https://en.wikipedia.org/wiki/the_unknown_known

    ekleme: müziklerini danny elfman yapmış. gerçekten çok başarılı.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap