14731 entry daha
  • 2000 yılından 2012 yılının sonlarına kadar sözlükte hakkında kimsenin bir şey bilmeden atıp tuttuğu börek çeşidi iken birinci elden araştırıp sorup soruşturup derlediğim bilgileri daha önce kürt böreği başlığında paylaşmıştım. (bkz: kürt boregi/@rusen ali)

    bilgileri şöyle bir derleyip bu başlığa taşıyayım dedim. bu entry sayesinde bir böreğin isim macerası üzerinden türkiye üzerine sosyolojik çıkarımlar yapabilirsiniz. * hazırsak başlayalım.

    bu börek kürtlerin yaptığı veya kürtlere ait olan bir börek değildir. bu börek 70' li yıllarda sade arnavut böreği olarak bilinirdi. bu böreğin çıkış yeri ise küçük mustafa paşa'daki ve kasımpaşa'daki tarihi börekçidir. bu börekçiler hala yerinde durmaktadır.

    efendim küçük mustafa paşa'daki ve kasımpaşa'daki börekçilerinin ilk sahipleri * bingöllü. bu börek fırınını açmadan önce 1935' li yıllarda kasımpaşada bir börek dükkanıyla işe başlanıyor. daha sonra bu dükkan kapanıyor. şu anda üzerinden yol geçmiş durumda. daha sonra 50' lerin sonlarında şimdiki yerlerinde yeni bir börekçi açıyorlar.

    peki nedir bu kürt böreği? nasıl ortaya çıkmış?

    efendim, bu böreğe çok benzeyen börekler nuru osmaniye' deki bir börekçide yapılırmış. insanlar bu böreği arnavut böreği olarak bilirmiş. daha sonra küçük mustafa paşa börekçisi o zamanın şartlarına göre hem maliyeti düşük, hem fiyatı ucuz, hem de lezzetli bir börek yapma ihtiyacı hissetmiş. (bkz: ticari zeka) eski yeşil çam filmlerinin müdavimleri izledikleri filmlerde istanbul' da el arabasıyla yiyecek- içecek satan insanları görmüşlerdir. hatta ilyas salmanın el arabasıyla soyulmuş ve tuzlanmış hıyar sattığı bir film vardı. (bkz: dolap beygiri) işte istanbul' da o zamanlar börek, el arabalarında satılırmış. işte bu bahsettiğimiz börek fırını bu el arabacılarına toptan börek veren bir müesesese imiş. o kadar çok araba gelirmiş ki dükkanın önünde sabah akşam uzun kuyruklar oluşurmuş. dükkana gelen normal müşterilere kağıda sarıp öyle verirlermiş. böreği alan adam dışarıda yermiş. her neyse. bu arabacılar börekleri istanbul'un ticaret ve imalat merkezi olan kapalı çarşı, mahmutpaşa, haliç, eminönü, sirkeci,çemberlitaş,beyazıt, süleymaniye, gedikpaşa vb. yerlerde hamallık, nikelaj, marangozluk, torna-tesviye gibi ağır işlerde çalışan emekçilere satarlardı. böreğin ucuz, lezzetli ve doyurucu olması bu böreğe olan ilginin artmasına neden olmuş. tabi en çok talep bahsetmiş olduğum emekçilerden gelince ve bu emekçilerin çoğu doğu kökenli olunca haliyle bu böreğe kürt böreği denilmeye başlanmış.

    işin özü bu börek arnavut ya da rum böreğinin sade olanıdır. türk, kürt, zaza, laz, çerkes olmasına bakılmadan doğudan gelen ve ağır işlerde çalışan her adama bu memlekette kürt denildiği için, bu böreğe halk tarafından kürt böreği ismi verilmiştir. aslında bu böreğe kürt böreği isimi verilmesi üzerinden türkiye'de ki toplum sosyolojisi ve günümüzdeki terör sorunu ve türklerin tersine asimilasyonu üzerine pek çok şey yazılabilir ama gerek yok. o zaman ki toplum algısından günümüze zerre değişen bir şey yok çünkü.

    işte kürt böreği veya upgrade edilmiş ve sadeleştirilmiş arnavut veya rum böreğinin hikayesi böyle.

    börek fırının sahibiyle yapılan röportajı aşağıdaki linkten izleyebilirler.

    [http://www.beyoglu724.com/…simpasa-borekcisi-652297 http://www.beyoglu724.com/…simpasa-borekcisi-652297]

    ve elbette yiyecekseniz bol pudra şekerli yiyin bence. afiyet olsun.

    edit: bazı kısımlar düzeltildi.

    edit 2: arkadaşlar entry ekşi şeylerde paylaşıldıktan sonra facebook'ta yapılan yorumları okudum. ya gerçekten dehşete düştüm. bitmişiz abi biz. okuduğum yorumlar ösym sınavlarında gün geçtikçe düşen netlerin boşuna olmadığını adeta haykırıyor. okuduğunu anlamayan bir toplum olup çıkmışız. bazısı goy goyuna küt filan demiş ama bazısı bayağı bayağı küt lan bu deyip küfürler hakaretler etmişler. inanılmaz gerçekten.
    bir taraftan da bu yorumlar kürt böreğinin isim hikayesini anlattığım bu enrydeki toplum sosyolojisinin doğruluğunu da kanıtlar nitelikte. yani siz bu "küt" böreği sevdalılarına ülkemizin doğusunda da türklerin yaşadığını van, diyarbakır, ığdır gibi illerde türk varlığının olduğunu anlatamazsınız. mesela bismilde tatar köylerinin olduğunu, van'da kırgızların yaşadığını anlatamazsınız. kafada bitmiş bu yıllar önce. zaten eminim çoğu ziya gökalp'i kürt asıllı bir yozgatlı zannediyordur. zaten 90 sonrası doğan nesilin yorumları tam fecaat. tam kayıp nesil. ultra bombastik. okumuyorlar. anlamıyorlar. veya yanlış anlıyorlar. doğrusunu anlatmaya çalışana hakaretler, ben bilirimler. kim yetiştirdi lan bunları. millet okumayı sevmez bir de video koyayım dedim. o da nanay. izlediği şeyi de anlamıyorlar. yorumlarda istanbulun kıyısından geçmemiş eskişehirli tatar bir kardeşimiz küfürler saçarak küt bu diyor. bu nasıl bir iş. bu insanlar nasıl böyle oldu. biz ülke olarak bu badirelerden bu insan malzemesiyle nasıl çıkacağız? işimiz tam allahlık.
27067 entry daha
hesabın var mı? giriş yap