4 entry daha
  • uçakların pervane yapımlarıyla ilgili icadın ameirka'ya satıldığını gösteren belge şu paragrafla başlamaktadır;
    "bendeniz emrullah âli yıldız, istanbul'da yaşayan bir türk vatandaşı olarak variable propeller mechanism for winged aircraft için bir icat yaptım ve 1 ağustos 1952'de birleşik devletler patent ofisi'nde 302.046 numaralı başvuru formunu doldurdum."

    emrullah âli yıldız, bursa'da kardeşleriyle birlikte fotoğrafçılık yapan bir gençtir. yeşilköy tayyare makinist mektebi'ni brincilikle bitirdikten sonra bursa'ya döner ve 1935 yılında, yerden kendi kuvvetiyle havalanan bir planör yapar. bir yıl sonra da, tek kişilik planörle 18 saat 35 dakika havada kalarak türkiye rekoru kırar. emrullah âli yıldız, dünya havacılık tarihine adını ilk kez 1938 yılında yazdıracaktır.

    ernest jochmann iki kişilik planör ile 13 saat 59 dakika havada kalarak dünya rekorunu elinde tutmaktadır. alman pilota bu rekorda arkadaşı flessdorf eşlik etmiştir.

    emrullah âli yıldız, öğrencisi sezai göksu'nun arkada oturduğu planör ile 14 saat 20 dakika havada kalmayı başararak, türkiye'nin adına havacılık tarihinin öncüleri arasına yazdırır.
    etimesgut tayyare fabrikası'nda 1941 ve 1949 yılları arasında tecrübe pilotluğu yapan emrullah âli yıldız'ın dünya havacılığına bir armağanı da otomatik paraşüt açma sistemidir. emrullah âli yıldız, havacılık ve spor dergisinin haziran 1943 sayısında buluşunu şöyle tanıtır;
    bugünün tayyarelerinin sürati, paraşüt gaye süratinden çok daha fazla olduğundan, motoru duran, kopan, kanadı kırılan veya yanan bir tayyarenin pilotu, tayyaresini terk ettikten sonra paraşütünü açmayı geciktirmek mecburiyetindedir. lazım gelen bu gecikme için pilotun birçok saniyeli atlayışları olan tecrübeli bir paraşütçü olması şarttır. bugün bunun imkansızlığı içinde pilotun bir de yaralı olabileceği göz önüne getirilirse paraşütten istifade bir tesadüften ibaret kalmaktadır. halbuki her pilotun paraşütüne takılabilecek olan bu alet, pilotu hem büyük bir yükten kurtaracak hem de erken veya geç açma gibi hatalardan koruyacaktır.

    emrullah âli yıldız'ın otomatik paraşüt açma aleti türkiye'de kimsenin dikkatini çekmemiş olsa da, dünya havacılık tarihinde büyük bir yenilik olan bu buluşla bir amerikalı ilgilenir. emrullah âli yıldız, on beş kez denediği buluşunun başına gelenleri bahattin adıgüzel'in "gökteki venüs" adlı kitabında anlatır;
    "işte bu sıralarda karşıma yabancı bir mühendis çıktı. keşfimle çok yakından ilgilendi. tetkik ettirmek üzere benden hesap ve projeler istedi. hepsini aldı gitti. aradan tam bir sene geçtikten sonra cevap geldi. geldi ama, artık bizim keşif, keşif olmaktan , icat olmaktan, ihtira olmaktan çıkmıştı. tabii tıpkısı değil, fakat benimkine benzer bir alet şimdi amerika havacılığından muvaffakiyetle tatbik ediliyor."

    ölümünden kısa bir süre önce, 1993'de kendisiyle söyleşi yapan hasan erkan karaca'ya "biz üretilen bir hava aracını test etmek için tecrübe uçuşunu canımız pahasına yapardık da, üretime devam kararını yetkililer alamazdı." diyerek, havacılığımızın baltalanışını dile getirmiştir.

    emrullah âli yıldız, ayrıca bir diğer icadından da bu röportajda bahsetmiştir.
    helikopter patentini de 1956'da aldım. ancak ona da ilgi duyan olmadı. dikey kalkış yapan harrier'e benzer bir patent çalışmam daha olmuştu. ilgisizlik nedeniyle bunu da değerlendiremedim.

    ayrıca emrullah âli yıldız'ın galatasaray'da bir fotoğraf stüdyosu vardı. stüdyonun özelliği, fotoğraf çektirmek isteyen müşterinin bir kabineye girmesi, karşısındaki aynaya bakarak istediği pozu kendisi vermesi ve kordonun ucundaki düğmeyi basarak kendi fotoğrafını çekmesidir. emrullah âli yıldız, günümüzde selfie diye ortaya çıkan türk dil kurumu'nca özçekim olarak adlandırılan bu icadı sistemin mucidi fikret kaftanoğlu'ndan alarak geliştirmiştir ve buna da kendi deyimiyle görçek adını vermiştir.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap