2 entry daha
  • kesinlikle olması gereken uygulamadır. büyük ihtimalle önümüzdeki 5-10 yıl içinde bütün gelişmiş ülkelerde gerçekleşecek olan uygulamadır.
    faydalarına gelelim:

    -yankesici, gaspçı, hırsız, eve giren hırsız. banka soygunu, ptt soygunu, dükkan soygunu gibi bir çok suçu sıfıra indirgiyor.

    -kayıt dışı ekonomi diye bir kavram kalmıyor.

    -sigortasız çalışan diye bir kavram kalmıyor. sike sike her çalışanına maaş yatırmak, yatırdığın maaşın sigortasını vermek zorundasın. nakit elden maaş veremeyeceğiniz için devlet kontrolü altına otomatikman geçiyor her usulsüzlük.

    -bozuk para üstü, yırtık para, sahte para, tırnakçılık, hesap hatası gibi onlarca probleme kesim çözüm.

    -devletten sosyal yardım alan(avrupa için geçerli) insanların banka hesapları kontrol altında tutuluyor, herhangi bir geliriniz varsa sosyal yardım kesiliyor.

    -para çıkışmadı, hesabı ödeyemedik gibi problemlere kesin çözüm olamasa da aza indirgiyor. (esnek hesap, kredi kartları vs)

    -hesap ödemede, markette kasada vs hızlılık katıyor.

    eksilerine gelirsek:
    -internet ağının çok güvenilir olması lazım. her yerden çekmesi lazım pos cihazının, internetin kesilmemesi lazım, kesilecekse de önceden bildirilmesi lazım, kısacası alt yapı lazım. bu bizim orta çağ yaşayan ülkemiz için ciddi problem.

    -herkesin banka hesabı olması lazım. hesap işletim ücreti denen garabetin yasaklanması lazım.

    -bankaların ücretsiz belli limitlerde 24 saat para transferine olanak tanıması lazım. (bkz: swish)

    -insanların bu konuda bilinçlendirilmesi lazım, bizim insanımız bilinçlenmez.

    -hacklenme olaylarına karşı çok ciddi önlem alınması lazım, bunu da ben pek olası bulmuyorum türkiye'de.

    halihazırda kuzey avrupa ülkelerinde fiilen devam etmekte olan bir uygulama, evet yasak yok ama kimse nakit para kullanmıyor, olması gereken de budur aslında.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap