17 entry daha
  • şunu söylüyor özetle;

    "dini nikahla ailelerin anlaşması sonucu evlenen çocukların yaşadığı suistimal, cebir, tehdit, hile ve iradeyi etkileyen suçlar kapsamında değildir. bu durumda erkek olan tarafın ceza almasına gerek yoktur. resmi nikah yapsın konu tatlıya bağlansın."

    oysa 18 yaş altı bir insanın evlilik gibi sorumluluk gerektiren bir kararı alması mümkün değildir. onu erken yaşta evlendiren ailesi, onunla evlenen kişi suçlu olmalıdır. anadoluda böyle değil falan gibi ilkel savunma biçimleri asla kabul edilemez. nerede böyle değilse hata yapılıyor.

    bırak 18 yaşı böylesi kötü niyetli insanların ortalıkta gezindiği günümüzde 20 yaşında bile bir insanın gerekli değerlendirmeyi rahat yapabileceği bir ortam yok. bu ülkede kadınların çok iyi eğitim alması üretime ve yönetime ortak olması gerekiyor.

    çocuk ailenin malı değildir. çocuk, mutluluğu ve refahı ailenin sorumluluğunda bir bireydir. onu erken yaşta çeşitli amaçlarla evlendiren aile normal kabul edilemez. bu davranışlarını normalleştiren her türlü devlet aklı yerilmeyi hak eder.

    ben, dindarım diyen insanların görüşlerini çok uzun yıllardır dinliyorum bu konuya ilişkin. onlara göre regl olan bir kız çocuğunun evlenmesinde herhangi bir sakınca yok. onlara göre kız çocuğu rıza gösteriyorsa ortada suç teşkil eden bir durum da yok. burada rızadan kasıt ailesine boyun eğmesi aslında. yoksa o yaşta bir çocuğun evliliğin ne olduğunu anlaması mümkün değil. evcilik gibi bir şey sanıyor olsa gerek konuyu. bir de hediyeler alınıyor gelinlikler gösteriliyor garibime oluyor bitiyor. normal bir insana göre alenen suistimal olan bu konu bir anda herkesin mutlu gözüktüğü ve oluşacak insani krizin görmezden gelindiği bir tiyatroya evriliyor.

    korunması gereken savunmasız çocuk bilinci çeşitli uyaranlarla kandırılıp hiç hazır olmadığı bir sorumlulukla karşı karşıya bırakılıyor. bu uyaranlar hediye, gelinlik, altın gibi görece pozitif uyaranlar olabileceği gibi baba baskısı, aba altından sopa göstermek ve dışlamak gibi negatif uyaranlar da olabiliyor. çocuğun zaten kırılgan olan karar verme algoritması ailesi tarafından gelen basit yönlendirmelerle bile anında dağılıyor elbette. bana sorarsanız bu suistimalin kralıdır.

    bunun dışında çocuğu rıza göstermeye iten bir başka faktör aşk da olabilir. o yaşta bir çocuk bir başkasına sevgi ve aşk hissedebilir. ancak bu da evlenmeyi mazur göstermez. gelişmiş toplumlarda erken yaşta evlenme özendirilmez aksine evliliğin ve çocuk sahibi olmanın gerekleri neredeyse göz korkutacak şekilde çocuklara öğretilir. bizde olduğu gibi teşvik edilmez.

    tüm bunlara rağmen zaten dini nikahları var bari resmi nikahları da olsun gibi absürt ilkel bir çözüm üretmek resmen cehalet. bunun savunması olmaz. sayın bakan bıraksın topu taca atmayı bu söylediklerimi değerlendirsin.

    çocuktan gelin olmaz.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap