1 entry daha
  • ırak'taki bir nükleer reaktörü imha eden israil hava saldırısı. aynı zamanda "israil'de, gelecekteki her hükümet için bir emsal" olduğunu açıkça ifade eden begin doktrini'ni kuran saldırı. (bkz: begin doktrini) peki operasyonu başlatan neydi?

    1976 yılında ırak, fransa'dan bir "osiris" sınıfı nükleer reaktör satın alır. ırak ve fransa; fransızlar tarafından osirak isimli reaktörün barışçıl bilimsel araştırmalara yönelik olduğunu savunurken, israilliler reaktörü kuşkuyla izler ve nükleer silahlar üretmek üzere tasarlandığını söyler. bu kuşkuların üzerine 1981 yılında, israil hava kuvvetleri f-16a savaş uçakları, f-15as eskortuyla birlikte bombalı saldırılar düzenler ve osirak reaktörüne ağır hasar verir. hatta ve hatta bu saldırıda on ırak askeri ve bir fransız sivil öldürülür.

    saldırı, birleşik devletler dahil olmak üzere tüm dünyada şiddetle eleştirilir. medya tarafında ise, los angeles times gazetesi; "devlet destekli terörizm!" manşetiyle saldırıya karşı açıkça negatif bir tutum sergilediğini gösterir. uluslararası hukuka da sirayet eden bu imha, çağdaş burslarda önleyici bir grev örneği olarak gösterilmeye başlanır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap