43 entry daha
  • yüz yıllara sahip bir tarihî geçmişi vardır. türk tarihinin ayrıldığı gibi kabaca iki temel değişimle ayrılmıştır; birincisi köktürk döneminden sonra islamiyete geçişle başlayan islamî türk edebiyatı ve modernite etkisinde modern türk edebiyatı.
    ayrıca şekil bakımından nazım ve nesir olarak kabaca ikiye ayrılır. nesir, son yüzyıllarda roman ve öykü ile karşılanmaktayken daha gayr-ı edebî sayılan mektup, günlük vb. türleri de barındırır. nazım ise köktürk döneminde genelde dörtlüklerle yazılan çeşitli şiirler, islamiyyetten sonra kasideler, gazeller, mesnevîler (ki mesnevîler hacim olarak aslında bugünün romanlarını karşılarlar) ve modernite etkisinde modern şiiri kapsarlar.
    bütün bunların dışında halk edebiyatı ürünleri vardır ki başlı başına ayrı birer konuyu kapsarlar ama yine de bu saydıklarım ile iç içedirler.
    islamiyyetten sonra gelişen türk şiirinde fuzuli, baki, nedimve şeyh galib gibi şairlerin yanı sıra şeyhülislam yahya, nev'î ve nef'î de ön plandadırlar. moderniteden sonraki türk şiirinde ise akımlaşma ve bireyselleşme pek sık görülür. klasikleşmiş olarak ahmet haşim ve yahya kemal beyatlı iyidir. şahsî favorim ise ilhan berk ve atilla ilhan'dır.
    türk romanında ve öyküsünde ise halid ziyâ uşakîzâde, ahmet hamdi tanpınar, sait faik abasıyanık, yaşar kemal, oğuz atay, ferit edgü ve belki orhan pamuk önde götürür diye kâni'im. şahsî favorim hüseyin nihal atsız'ın ruh adam romanıdır.
    genel olarak hangi devir ve alan ele alınırsa alınsın konuş konuş, yaz yaz, tartış tartış bitmez. gabriel marquez, kafka, zweig, sartre vb. gibi batı yazarlarını, dostoyevski, tolstoy, çehov gibi rus yazarlarını elinden düşürmeyen bir takım marjinal fakat içi boş kesimin bilmediği bir alandır. yalnızca sabahattin ali yalnızca oğuz atay yalnızca cemal süreya vs. okuyup bunu çeşitli sosyal medya mecralarından ilan ederek türk edebiyatı okunmuş olunmaz. hakkında fikir sahibi olmak kolay, mütehassısı olmak zordur ve üniversite tahsili değil uzun yıllar ister.
    elif şafak, kahraman tazeoğlu gibi bir takım ne idüğü belirsiz şahsın yazdıkları dışındadırlar. tıpkı gökhan türkmen'in türk müziği kategorisinde yer alamayacağı gibi.
98 entry daha
hesabın var mı? giriş yap