• yarın tbmm'de yapılacak olandır.

    basitçe anlatalım:

    hukukta belli terimler var duymuşsunuzdur:

    mesela "ceza ehliyeti". kısaca özetlemek gerekirse:

    bu yediğin bokun ne kadar farkındasın, aklın başında mı, yaşın uygun mu, idrak edebiliyor musun bunun sonuçlarını... diye sorguluyorlar, araştırıyorlar. yaşın 18'in altındaysa, yetişkin ve ruh sağlığı yerinde birine verilecek olan cezalar o haliyle sana uygulanmıyor.

    yani senin, işlediğin o suçun karşılığını alman için 18 yaşını doldurmuş olman ve psikotik olmaman gerekiyor ki ancak bu halinle seni "idrak gücü yerinde, yaptığı şeyin farkında, muhakeme gücü olgunlaşmış" sayıyor.

    bu mekanizma mesela oy verirken, tütün ve alkol ürünü alırken, bankada vs hesap filan açtırırken, resmi işlemleri yaptırırken, mesela ev filan satarken de geçerli. yani çocuk "canım istedi, alayım ya da oy vereyim" dediğinde "hoooop" diyorlar. "sen reşit değildin, aldığın bu kararı enine boyuna düşünüp, tartacak olgunlukta değilsin..."

    şimdi gelelim tecavüzün ne olduğuna:

    "tecavüz şiddet kullanılarak gerçekleştirilen tecavüz, reşit olmayan biriyle ilişkide bulunmak, toplu tecavüz, planlı tecavüz, evlilik içi tecavüz, erkeğe tecavüz, homoseksüel tecavüz olmak üzere başlıca yedi grupta incelenir."

    kime göre böyle? adli tıp kurumuna göre. resmi sitesinden bakabilirsin.

    neymiş? "reşit olmayan biriyle ilişkide bulunmak, bir tecavüz çeşidiymiş."

    peki yarın neyi oylayacaklar?

    çocukla evlenecegini soyleyen ve evlenen tecavüzcünün affedilmesini ve hapisten çıkartılmasını.

    "onlar tecavüzcü degil, kücügün ve ailenin rizası aranıyor" palavralarına aldanmayın:

    bu ülkede tecavüz taciz mevzuularında faili degil magduru suçlama egilimi oldugunu sağır sultan biliyor. çocuga bir tehdite bakar rıza almak.

    bu yasada tecavüz var!
    ses verin!

    (bkz: küçüğün rızası)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap