80 entry daha
  • doları olan bozdursun
    ve
    gayrimenkule yatırım yapsın
    şeklinde iki ayrı ifadeye bölünebilen önerme.

    bir taşla iki guş vurmayı hedeflemiş gayrimenkul ticaretinden en çok çıkarı olan iki genco.

    önce ikinci önermeyi ele alalım. gayrimenkule yatırım yapın. gayrimenkule yatırım yapmak için dolardan tl'ye geçmeme gerek var mı? yok. gelsem torun gayrimenkulden ev ya da emlak konuttan ofis alacak olsam ve desem ki sayın torun, elimde 25 milyon dolar var bana bir iki rezidans satın desem bana hayır katiyen olmaz lütfen paranızı şu ilerideki döviz büfesinden bozdurun öyle getirin mi diyecekler?
    deste deste benjamin franklin'leri çuvalla önlerine yığsam almıyoruz mu diyecekler?

    afedersiniz eşşek gibi alırlar bir de üstüne kahve ikram ederler. dünyanın en konvertibl para birimi yerine tl mi isteyecekler. öyle bir şey yok.

    demek ki önermenin birinci cümlesi anlamını yitirdi. aslında demek istedikleri dolar alma gayrimenkul al. buradan da ben şu sonucu çıkarıyorum, yatırım tavsiyesi değildir.

    hükümete yakın grupların elinde satamadıkları veya istedikleri fiyattan satamadıkları gayrimenkul stoğu var. ki zaten biliyordum. bu stok götlerinde patlamak üzere. reklamlar, kredi taksitlerinin artırılması, arap sermayesi konut stoğunu eritmiyor. demek ki gayrimenkul talebi kısıtlı. bu da demektir ki arz fazlası var en azından belli nitelikteki konutlarda.

    varlık fiyatlarında şişme (bazıları buna emlak balonu diyor) söz konusu. o zaman eğer bu adamlar dolar alma diyorsa gayrimenkul al diyorsa ben bunların dediklerinin tam tersini yapmalıyım. neden? ibnelikten ya da vatan hainliğinden değil. homo economicus olduğum için. buradaki homo insan manasındadır. economicus da iktisattan anlayan diye çevrilebilir.

    yatırımda contrarian investment strategy diye bir şey vardı. ingiliz köpeği arkadaşlar bilirler, tersine yatırım stratejisi diyelim biz buna.

    piyasadaki sentiment (hissiyat) tersi işlem yapma buna örnektir. örneğin herkes kötümserken borsada hisse almak gibi, intihar edenler iflas edenler olduğunda hisse almak gibi, küçük yatırımcı alırken satmak gibi...

    şimdi sakalım yok. belki o zaman vardı. şöyle bir entry girmiştim. birtakım varsayımlar üzerine analiz yaptık. ha varsayımların bir kısmı tuttu bir kısmı tutmadı. tutmadı dediğim varsayımlar mesela fed'in faiz artırımı. fed faiz artırmadı. henüz ırak-suriye operasyonları başlamadı. ama ne oldu? ulan ülkede darbe girişimi oldu daha ne olsun?

    dolar benim öngörülerimin üzerine geldi? sattım mı? satmadım. daha param olsa dolar alır mıyım? belki alırım belki almam. peki tl'de kalır mıyım? uzun vadeli tl'de kalmam. anca faiz oranı çok olacak da vs. faiz oranı nasıl?

    erdoğan reyiz dini inançları nedeniyle faizi baskı altında tutmaya çalışıyor. faiz dediğin şey aslında bir para politikası veya ekonomide kullanılan bir araçtır. bunu gurur meselesi yaparsan bir araçtan vazgeçersin, ikincisi kurlar yükselir.

    ya mına koim talimatla faiz düşürüldüğü nerede görülmüş? ekonomi kurmayları (bayılırım kurmay lafına ) dedikleri a bunch of idiots. bu abiler sırf reyize yahu ne saçmalıyon diyemediklerinden dolayı olmayacak işlerle ekonomiyi felakete sürüklüyorlar.

    kriz çıkar mı çıkmaz mı? lan iki kuruş kur arttı diye eskiden esnaf ecevit'in ayaklarının önüne yazar kasa attı.

    son bir ayda kur artışı sırf %10, tcmb sırf geçen hafta kurları belli bir seviyede tutabilmek için 5,5 milyar dolara yakın rezervdeki doları sattı. durdurabildi mi? durduramadı.

    bazı politika araçları vardır kullanmanın zamanlaması önemlidir. yarın belki faiz artıracak merkez bankası ama çok geç kalmış olacak.

    ekonomik analiz yapmıyor televizyondaki yorumcular, tahmin yapan da çok sınırlı, millet temennisini söylüyor bunu da yorum gibi sunuyor.

    ayıya sormuşlar armut fiyatları ne olur diye ayı da ucuzlar demiş. bunların yorumu da öyle.

    kardeşlerim ben size bir akıl vereyim biri bir yorum yaptığında bundan çıkarı ne nemalanıyor mu diye düşünün. ikincisi yorumu yapan kendisi ne yapıyor ona bakın.

    şimdi gyo yöneticisi gayrimenkule yatırım yapmayın der mi? emlak sitelerini açın veya emlakçılarla görüşün eğer bir tanesi de çıkıp şimdi emlak almanın tam zamanı demesin ben kendimi keseceğim.

    bu restorana gidip garsona ne yiyeyim diye sormaya benziyor, onun yerine sen olsan ne yersin diye sorarım ben.

    çorum leblebi üreticileri odası başkan'ına sorsan hacı sence neye yatırım yapalım diye çorum altınına yani leblebiye parayı gömün derdi.

    arkadaşlar gayrimenkule yatırım yapılmaz mı? ya da şu an piyasada uygun fiyatlı gayrimenkul yok mudur? fakat misal dolara endeksli kira getiren bir mülkün olsa daha iyi değil mi? ya da yurtdışında bir gayrimenkulün olsa her ay hesabına tıkır tıkır dolar yatsa.

    adamlar uyanıklık yapıyor. torunlar hükümete yakın emlak gyo ha keza. bu adamlar arkadaşınız mı? dostunuz mu? niye size tüyo versinler? eğer döviz fiyatları dedikleri gibi terse dönecek olsa şu anda konut satmak yerine tutmayı fiyatlar yükselince satmayı düşünmezler mi?

    misal gene yatırım tavsiyesi değil ama geçenlerde ülker grubuna operasyon söylentisi çıkarıldı, kayyum atanacak filan dendi, hisseler bir günde yüzde 10 filan değer kaybetti, ben sonra dikkat ettim grup yöneticileri veya şirketleri gittiler piyasadan kendi hisselerini satın aldılar. bu arada hükümete yakın çevreler güzel para kazanıyor spekülasyondan. neyse, bu ne demek adamlar şirket değerinin altına geldi düşüncesiyle alım yapıyorlar kendilerine güveniyorlar demek.

    dolar düşecek diyen adamın bana açığa dolar satışı forward işlemi dekontunu veya dolar satım opsiyonu aldığını göstermesi lazım.

    yoksa otomotiv firmalarıyla konuşuyorsun araba almanın tam zamanı diyor. piyasadaki duyumlar ise söylenenlerin tam tersi. hayaller van persie gerçekler tam tersi.

    ha dolar gevşer mi gevşeyebilir ama orta uzun vadede ne olur? ben ne bileyim ne olur. yazıyoruz çiziyoruz ama kimsenin umrunda değil.

    ağzı olan konuşuyor. bu da yetmiyor ağzı olan "ağzı olan konuşuyor" yorumunu yapıyor ben ona bozuluyorum. arkadaş bir sikten de anlamayın be yıllardır emlak krizi balonu, 2016 ekonomik krizi yorumlarınız var ya beynime tecavüz ettiniz. oturup cevap yazsam ömrüm biter hangi birinizi düzelteyim iki ekonomi yorumu okuyup gelen burada aynı şeyleri papağan gibi tekrarlıyor.

    biraz analiz yapın diyeceğim ama hiçbir gençte o kapasiteyi göremiyorum.

    durun ben size bir analiz yapayım.

    "şirket geçtiğimiz yılın aynı döneminde kur farkı kaynaklı 217,6mn tl zarar açıklamıştı. geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde 261,2mn tl kur farkı gideri yazan şirket, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde 86,2mn tl kur farkı gideri yazmıştır. torunlar gyo’nun döviz açık pozisyonu 2,5milyar tl (620,4mn usd, 193,3mn eur) ile oldukça yüksek tutardadır. "

    bu yazdıklarım torunlar gyo'nun faaliyet raporundan. şirketin fiyat/kazanç oranı 1.32 gibi bir şeydi. yani bu şu demek şirket böyle yani son dönemdeki gibi kar ederse hisseye verdiğin parayı 1.32 yılda çıkarıyorsun kabaca. nerede var böyle yatırım? ama kazın ayağı öyle değil ve paytak. demek ki piyasa bunları iskontolamış bunlar bu işi beceremezler gibi bir kanaat var.

    hacılar adamların açık pozisyonu 620 milyon dolar, 193 milyon euro. yani bu döviz yükümlülükleriyle döviz varlıkları arasındaki fark. bu şu demek dolar kaç tl? 3,4 diyelim. dolar 3,6 olursa yani 0,2 tl artarsa bu abilere 124 milyon tl kur farkı zararı giriyor demek.

    dolar diyelim 4 tl oldu, 372 milyon tl girdi demek. ha bu sadece dolar kur farkı, euroyu hesaba katmadım. bir de gayrimenkul satışlarının düştüğünü ve bu zararları cover edemediğini düşün yandı gülüm keten helva.

    adam dolar satın gayrimenkul alın demeyip ne yapsın? ülkede istikrar olacak diye güvenmiş pozisyon açmış ki diyecek daha çok şeyim var ama yazmıyorum isim vermek doğru olmaz.

    warren buffett'ın dediği sular çekilince kim mayoyla yüzüyor kimin kıçı çıplak ortaya çıkar.

    millet reise güvenip dolar borçlanmış. biraz analiz yapın neler çıkar. kimbilir böyle açık pozisyon taşıyan net döviz borçlusu ne firmalar vardır. kur arttıkça bunlar kambiyo zararı yazar. borcun döviz sattığın evler tl, bir de hesabı doğru düzgün yapamadın, bir de inşaat yaparken işçiler asansörde kaza geçirdi öldü, inşaat aksadı, bir de trump geldi başa amerika'da yatırımları teşvik etti, bir de faiz artırdı. o zaman tayyip bey'in imam hatipten arkadaşı olmak bu borçları ödemeye yetecek mi? bir de türkiye'de işsizlik enflasyon arttı diyelim. avm'lerdeki kiracılar boşaltmaya başladı.

    ben kötümserim diyelim. ama demiştim size bu yiğit bulut danışman olduğu gün ekonomi ayvayı yedi diye. laf dinlemiyorsunuz ki. biraz şekil birini görünce biraz jargon paralayan ağzı laf yapan tipleri dinleyince inanıyorsunuz.

    ya köy imamı olmayan zekasıyla himmet toplayıp global corporation, medya, finans, eğitim, spor, sağlık zart zurt tan oluşan holding yarattı. enayiliğin boyutlarına bak ülkedeki.

    ha dolar aldım arabayı yenileyecektim şu dakikadan sonra yenileyeni siksinler.
94 entry daha
hesabın var mı? giriş yap