• romali buyuk sair vergilius 'un varro 'nun rerum rusticarum libri iii (tarim isleri hakkinda uc kitap), hyginus' un, de apibus 'u (arilar hakkinda), lucretius ' un de rerum natura si (nesnelerin ozyapisi hakkinda), hesiodos 'un erga kai hemerai , aratos 'un phainomena (doga olaylari) ve diosemeia (belirtiler) adli eserlerinden yararlanarak yazdigi tarim eseri.

    4 kitap halindedir;

    i. kitap: hasatla ilgili islerden soz eder.
    ii. kitap: agac bakimindan soz eder.
    iii. kitap: hayvan baklimini isler.
    iv. kitap: ari bakimini ve bal uretimini anlatir.

    ve kurnaz sair soyle demistir bu eser icin;

    "baska konulara el atabilirdim. soz gelimi kahramanlari ele alabilirdim. oysa onlar cok beylik, herkesin agzinda konular. roma' da denenmemis bir yolu acip degisik bir konuda ilk kez bir eser yazmak istiyorum. tarim konusunda iyi siirler yazarsam unum kolay kolay sonmez."

    bir bölüm:

    "arkadia'li aristeus adinda bir cobanin arilari hastalanmis ve olmustur. aristeus annesi nymphe kyrene'ye bunun nedenini ve yeniden nasil ari elde edebilecegini sormaya gider. kyrene ogluna sunlari soyler:

    neptunus'un, karpathos adasi yanindaki derinliklerinde bir bilici vardir; engin denizi baliklarla ve iki ayakli atlarla kosulu arabasi ile bir yandan ote yana gecip giden deniz yesili reginde proteus. o simdi makedonya limanlarini ve vatani pallene'yi tekrar ziyaret etmektedir; onu hem biz nympheler hem de bizzat yasli nereus sayariz; cunku bilici, olan, olmus olan ve yakinda olmak uzere siralanmis bulunan her seyi bilir; zira muazzam surulerini ve cirkin foklarini sularin altinda guttugu neptunus'a boylesi dogru gorunmustur. oglum, ilk once bunu zincirlere vurmalisin ki hastaligin butun nedenini sana aciklasin ve sonucu basarili kilsin. cunku zor kullanmadan hicbir ogut vermeyecektir, ne de yalvarmakla onu ikna edeceksin; onu yakalayinca kaba kuvvetle ve zincirle siki tut; ancak bu sayede onun hileleri bosa cikacak..
    .."
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap