2 entry daha
  • serbest piyasanın çalışmasıdır.

    diyelim tl 10% faiz veriyor, usd 1% faiz veriyor. bu durumda eğer kur değişmeyecek olsa herkes tl'ye hücum eder değil mi? ama herkes tl'ye hücum etmiyor, çünkü herkes bu ödenen faize karşılık tl'nin zamanla değerinin düşeceğini biliyor.

    piyasalardaki temel kabullerden birisi arbitraj ın olmaması ya da sınırlı olmasıdır. yani herhangi bir yatırım bariz bir şekilde daha karlı ise hemen millet oraya koşar, yatırımın karlılığı hızlıca ortadan kaybolur.

    işte usd/tl piyasasında da arbitraj olmaması için tl'nin fazladan faiz ödeyerek getireceği getiriyi zamanla değer kaybederek dengelemesi gerekir. yani eğer tl faizi 10% iken usd faizi 1% ise tl'nin bir yıl içerisinde usd'ye karşı 8.91% değer kaybetmesi beklenir.

    yani eğer bugün usd/try kurunun seviyesi 3.45 ise, mevcut 1 yıllık faiz farkı 12% civarındaysa, piyasalarda yeni bir gelişme de olmazsa, 1 yıl sonra usd/try 3.86 gibi bir şey olacak demektir. iki yıl sonra 4.32, üç yıl sonra 4.85 olacaktır.

    tabi ki piyasalarda her gün yeni gelişme olur, kur hiçbir zaman serbest dalgalanmaya bırakılmaz, kurun bugünkü makul seviyesi 3.45'ten daha aşağıdadır, faizler arasında normalde bu kadar fark yoktur, dolar da seneye muhtemelen 3.86 olmaz. belki de olur.

    mekanizma budur ama. çok faiz ödeyen paranın zamanla arzı artar, değeri azalır.
hesabın var mı? giriş yap