8 entry daha
  • kamu diplomasisinin en basit ve hakkında mutabık kalınmış tanımı; bir hükümetin ulusal çıkarlara hizmet etmek için, dış politika unsuru olarak, yabancı bir millet ya da milletler grubu ile çok öğeli ve çok başlıklı bir sosyal iletişim – etkileşim çalışması yürütmesidir. kavram akademik alana 1965 yılında tufts üniversitesi, fletcher hukuk ve diplomasi okulu dekanı edmund gullian tarafından kazandırılmıştır.

    kamu diplomasisi terimi ilk akademik ifadesinden sonra 1970’ lerde propaganda kelimesinin kötü ünü nedeni ile amerikan hükümetinin uluslararası bilgi, kültürel ilişkiler ve yayın faaliyetlerini tanımlamak ( örtmek ) için kullanılmaya başlanmıştır. kamu diplomasisi teriminin güncel siyasal hayatta ve akademik alanda kullanılmaya başlanmasının bazı sebepleri vardır. birincisi, amerika birleşik devletleri’ nin kendi uygulamalarını, propaganda ve psikolojik savaş olarak adlandırmak istememesiydi… ikincisi amerika birleşik devletleri’ nin uluslararası iletişim yapılanması olan ve 1953’ ten 1999 yılına dek varlığını devam ettiren usıa. görevleri içinde diplomasi gibi son derece saygın bir kavramın girmesi olumlu karşılanmıştı. üçüncüsü ise, kamu diplomasisi uluslararası kamuoyuna yönelik tek bir kavram ortaya çıkarmıştır, bu da bu çerçevede gerçekleşecek görevlerin merkezileşmesi yolunu açmıştır.

    akademik telaffuzdan sonraki senelerde, bilhassa amerika birleşik devletleri açısından verim alınan kullanımlar geliştirilmiş, çok sayıda kurum, alan ve başlık çerçevesinde uygulama ve teorik gelişim göstermiştir. kamu diplomasisi kavramının gelişimi ve muhtevası hakkında amerikan çalışmalarının gelişiminin izlenmesi oldukça faydalı olacaktır. amerikan kamu diplomasisinin altın çağı olarak soğuk savaş’ ın 1981 – 1986 yılları arasına atıf yapılır ve özellikle reagan yönetiminin sovyetler’ in çöküşünü hazırlamada, kamu diplomasisi sistematiğinin başarısı üzerinde durulur.

    kamu diplomasisi kavramının çatısında birleştirilen çalışmalar, amerika’ da pek çok eşgüdümlü ve benzer birimin ürünüdür. oluşturulan kurumlar ve birimler, etkinlikle çalıştırılmış, çok sayıda uygulama yapılmıştır. bu kurum ve birimlerin çalışmalarının eşgüdümlü olduğu asli bakanlıklardan biri abd. savunma bakanlığı’ dır. savunma bakanlığı’ nın stratejik iletişim programları sadece hükümetler veya askerler arası faaliyetlerini değil, yabancı halklar ile de temasa geçmeyi içermektedir. yabancı halklar ile temasa geçmek için sözler dışında, özellikle insani yardım faaliyetleri ve faaliyetlerin halkla ilişkiler yolu ile kullanılması etkili bir yol olarak düşünülmüştür. terörle ve aşırı gruplarla mücadele için muharip komutanlıklar tarafından mahalli halkla temasa geçmek ve tedbirlerin etkinliğini artırmak için bölge aşan web inisiyatifi ( trwı. ) kapsamında web siteleri oluşturulmuştur. ayrıca genişletilmiş bölge aşan psikolojik operasyon programı ( etrp. ) ile tüm harekât alanlarında kullanılan tema ve hedeflerin uyumu ve iletişim vasıtalarına rehberlik sağlanmıştır. etrp. ile görsel, işitsel, telefonlu ve internete dayalı uygulamalı iletişim sağlanmıştır. savunma bakanlığı bölgesel güvenlik konularında bazı önemli izleyicilere abd. ve almanya’ da eğitim imkanları da sağlamıştır. bu amaçla kullanılan, aslında her biri yarı araştırma merkezi yarı istihbarat teşkilatı olan abd. merkezleri şunlardır: george c. marshall european center for security studies ( garmish – partenkirchen – almanya ), asia – pasific center for security studies ( honolulu – havai ), center for hemispheric defense studies ( washington dc. ), africa center for strategic studies ( washington dc. ), near south asia center for strategic studies ( washington dc. )
    bu kurumlardan biri, abd. dışişleri bakanlığı bünyesinde küresel stratejik angajman merkezi’ dir ( gsec. ) . bu merkezin amacı fikri savaşların programını hazırlamak ve günlük faaliyetlerle yürüterek görevi başarmaktır. sosyal medya vasıtası ile amerika birleşik devletleri’ ndeki eğitim ve kültürel değişim programlarına katılanlar da bu ağa dahil edilmektedir. bugün amerika birleşik devletleri’ nde çoğu değişim ve eğitim programlarıyla ilgili olmak üzere 14 hükümet dairesi ve 48’ in üzerinde bağımsız ajans ve komisyon, kamu diplomasisi işleriyle ilgilenmektedir. fikirler savaşı için nisan 2006’ da dışişleri bakanlığı’ na bağlı, kurumlar arası çalışan “ kamu diplomasisi ve kamusal ilişkiler müsteşarlığı” kuruldu. daha çok politika koordine komitesi gibi olan bu yapıya dışişleri bakanlığı ve savunma bakanlığı ile istihbarat teşkilatları, anavatan güvenliği, hazine bakanlığı, usaıd ve yayın yöneticileri kurulu ( bbg. ) gibi kurumlar katılmaktadır.

    diplomasinin kamu diplomasisine dönüşmesinde asli unsurlardan biri olarak bilgi erişiminin kolaylaşıp küreselleşmesi kabul edilmektedir. kamunun bilgisinin artışı onun kanaatlerinin yönetimler açısından önemini artırmış, kamuoyunun önem kazanması kamu diplomasisinin evrim ve oluşumunda temel taşlardan biri olmuştur.

    abd. anavatan güvenliği ( dhs. ) sosyal ağları ilgi duyulan konuya göre izlemek için bir sosyal ağ izleme merkezi ( snmc. ) kurmuştur. kamu diplomasisi açısından bu ağın etkin olarak kullanılması; gerçekçi olma, gerçek ilişkilere dayanma, bir toplum yaşatma ve itimat edilebilir olma kabiliyetlerine bağlıdır.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap