2 entry daha
  • hmm sosyal medya hedeleri biraz garip bir durumdalar.

    facebook eskisi kadar popi değil. oldukça hantal, çok fazla çöp var, çok fazla reklam var, çok fazla gereksiz şey var... özel bir olay olmadığı sürece kimse eskisi kadar durum paylaşmıyor, kimse bir şeyler yazmıyor, zaten fotoğraf çeken instagram bağlantısı ile facebook'a atıyor, tweet atan yine aynı bağlantıyı kullanıyor ve ya hiç kullanmıyor falan... facebook oldukça yaşlandı ve mark zükenberk de bunun farkında. o yüzden zırt pırt yeni denemeler, yeni bilmem neler görüyoruz facebook'ta. ama facebook'un şu avantajı var, yeni bir şeye kolay entegre oluyor, hemen yeni bir platformun facebook entegresini görebiliyorsunuz.

    bu neye yarıyor? facebook ileride bir yenilik yapamayabilir ama bir havuz olma, bir taban olma yolunda emin adımlarla ilerliyor ve çok popi de olmasa asla silinmeyecektirler.

    bu arada hemen araya yapıştırayım; instagram "nah" bitirir snapchat'i. sinep'i zerre kullanmıyorum ama instagram şu anda sinep'i bitirebilecek kadar güçlü bir şey sunmuyor kullanıcılarına; o yeni sinep özelliği aşırı eğreti duruyor instagram'a halen...

    ama kabul edelim periscope iyi bitti. güzel bitti. hiç acımadılar yavruya. resmen hızlı ve net bir ölüm oldu. gerçi bunun nedeni biraz da periscope'un kendisi; kendisini twitter'a yasladı ama twitter'ın kendini kurtaracak gücü yok zaten...

    instagram, şu anda en rahat olanı bu uygulamalar arasında (lan facebook aldı instagram'ı, biliyoruz. uygulama bazında konuşuyoruz.). oldukça popüler ve bir şekilde kendini sürekli ortama adapte etmeye çalışıyor ve bir şekilde başarıyor da... üstelik sadeliğini henüz kaybetmedi sayılır. belki de uygulamaların gücü de buradadır, sadelik. her şeyi yapmaya çalışan bir platform yerine, bazı şeyleri iyi yapabilen bir platform...

    büyük mecraların, biraz sivrilmeye başlayan ufakları yuttuğu hepimizin bildiği bir şey. bu nedenle ileride tek başına sivrilebilecek bir uygulama pek gözükmüyor. ne bileyim, pokémon go gibi birden patlayan bir şey olursa, belki... periscope'un nefesi buna yetmemişti; yutulmaktan kendini kurtarabilen en yeni uygulama zaten snapchat.

    mesela facebook, geçen aylarda thefind.com'u aldı. thefind.com nedir? basitçe, size uygun ve sizin seçeceğiniz, sizin yaşam tarzınıza uygun günlük yaşam eşyaları, kıyafet, elbise, hobi eşyaları falan arayan bir arama motoru. idi.

    idi.

    facebook aldı; bazı çalışanlarını bünyesine kattı; siteyi ve şirketi* kapattı.

    böyle tek bir nişe yönelik bir uygulama belki bir sıçrama yapabilir ileride. eğer sosyal medya bazında bir kısıtlamamız olmazsa, dünya'da son birkaç yılda hayata geçmesine rağmen kurucularına yüzbinlerce dolarlar kazandıran bir sürü startup var. über gibi...

    vallahi, ileride ne popüler olur bilmiyorum da, bir uygulamam olsa ve büyüklerden biri beni şöyle birkaç milyon dolara* satın almak istese tek bir cümle kurarım:

    "sat, sat, sat, sat, sat, sat, sat, sat, hemen sat..."

    arkama bile bakmam. "ya o senin çocuğun, sen kurdun, sen yarattın bu şirketi; nasıl devredersin..." peeehh...

    ardıma dönüp gözyaşı bile dökmem. hemen satarım. orada imzalarım sözleşmeyi, böyle ayakta, birinin sırtında imzalarım, sonra da ceketimi alır çıkarım.
hesabın var mı? giriş yap