6 entry daha
  • ülkemizde olmayandır.

    firmamıza işyeri hekimini gönderen ve sağlık taramalarını yapan firma, yapılan tarama sonuçlarını toplu olarak şirketimizde bu işten sorumlu kişiye (finans bölümü) göndermiştir. bir de özet yapmışlar, isimlerin karşısında normal veya değil yazıyor.

    evet hasta mahremiyeti mühim.

    edit, ekleme:

    içim soğumadı sözlük...

    resmi gazetede şöyle bir şey yayınlamış;

    sağlık bakanlığı şeysi

    şimdi aynı zamanda işyeri sağlık yönetmeliği içerisinde kişisel verilerin belirli bir süre saklanması maddesi var. demek ki bu verilerin şirkete verilmesi devletimizce sorun teşkil etmemekte! devlet bu verilerin şirket yetkilisi tarafından 3. kişilerce paylaşılmayacağını öngörmüş, öngörmüş ki bu verilere erişimi bulunanların "sır" saklama yükümlülüklerinin olduğunu, resmi gazete şeysinden görüleceği üzere, belirtmiş. kanun koyucu, aynı zamanda yine işyeri sağlık yönetmeliğinde belirtildiği üzere; çalışan iş değiştirdiğinde kişisel sağlık dosyasının yeni işyerine gönderilmesini emretmiş. iyi ama kime gönderilecek? patrona mı, muhasebeye mi? e hani sırdı bu?

    işyerinde sağlık taraması yapmak yararlı, bu bir gerçek. bu bilgilerin depolanması da hem kişi için hem de halk sağlığı için önemli, bu da bir gerçek. peki bu işi, işinin ehli insanlara bırakmak ve mahremiyete önem vermek bu kadar zor mu?

    değil amk.

    yeni kanuna göre; bir kişi de çalışsa, bin kişi de çalışsa işyeri hekimi bulundurmak zorunlu. e bu taramaların sonucunu sadece bu doktor görse, kurum adına bu kayıtları doktor tutsa, iş değiştirme halinde yeni işyeri doktorunuza bu bilgileri yollasa. böylelikle tıptan anlamayan, ne tehlikeli ne değil bilmeyen kişilerin bu verilere erişimi engellense, fena mı olur? zaten genelde doktoru yollayan da, taramayı yapan da aynı kurum. bu bilgilerin başkasının elinde olması bir sike derman olmamasının yanında, mantıksız da. ha çalışmaya elverişli değil ise, nedenini bilmemiz gerekmiyor. doktor bilse yeter amk.

    "ne olacak yaaaa? hastaysa bilelim zaten, bize bulaşmasın." diyenlere peşin peşin, bedelsiz bir örnek olay hazırlayalım:

    şimdi sen sağlıklısın ve işyerin bu yıl taramalarda hıv antikor testi de yapmaya karar verdi. testi yaptı, sonucunda test kiti reaktivite verdi, yani pozitif çıktı. sen şimdi hıv pozitif misin? bilemeyiz, doğrulama testine girmen gerekir. aslında negatif olabilirsin ama "yalancı pozitif" denilen olguyu yaşayabilirsin. yaşarsan, test sonucunun yanında pozitif yazar ama "western blot testi ile doğrulanması gerekir." diye ibare koyarlar. peki muhasebe görevlisi zeliha, western blot bilir mi? bilmez lan, üstüne "havadan geçer mi bu? ben onla çalışmam yeaaaa." diye cahilliğini kusar. zeliha bilmez ki; yanında oturan ve az önce sıçan, elini yıkamayan osman daha tehlikeli onun için. lan türk insanının 3 lisan bileni, üniversite mezunu hala "aids"'in dokunarak bulaştığını sanıyor. peki doğrulamaya girdin ve gerçekten hıv pozitifsin. zeliha ve osmanla gang bang'e mi giriyorsunuz? onlara ne lan? senin çalışmanın önünde bir engel yok (bazı işler hariç.), işin gücün yok zelihaya laf mı anlatacan?

    deliriceğim lan!

    bu bilgilerin gizli olmasının nedeni var amk, biraz izan ya!

    edit 2: imla hataları sonra düzeltilecek. mesai malum.

    edit 3: ekleme
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap