• berlin'in ünlü futbol takımı. müseccel markadır birçoklarının nazarında. söze herhâlde böyle başlamalı ve bu gururlu ekibin tarihini anlatmaya çalışmalı.
    1905 yılında başlar bir kulüp kurma çabaları. 1906 yılının yazı sc olympia 06 oberschöneweide'nin kuruluşuna şahitlik eder. bir serüven böylece başlar. defalarca değişir adı, kuruluşundan ancak altmış sene sonra nihaî adını bulur ekip. lakin mesele mahiyeti ile tahkik diye ağlıyor, sesine kulak vermeli.
    1923 yılında almanya şampiyonluğuna yaklaşır camia. o zamanki adı da union oberschöneweide'dir, meraklısına hemen belirtelim. zira bir iki dostun soracağı sorular için şimdiden hazırlanmaya başladım, ne yalan söyleyeyim. hamburg tarafından tarumar edilir finalde. devir eski malum, öyle lig mig yok. efendi gibi çıkıyorsunuz sahaya, çatır çatır koşturuyorsunuz. yanda gördüğünüz kupa da en önemli motivasyonunuz...
    ikinci dünya savaşı sonrasında doğu almanya topraklarında kalmıştır camia. takımın büyük bir çoğunluğu batıya kaçmış, kalan sağlar bizim olmuştur. belki de bu yüzden sed'in hep nefret ettiği ekip olarak tarihe geçmiştir. 1966'da adına kavuşur camia. 1.fc union berlin'dir artık. malum, bu almanya'da takımlara "birinci" vasfını vermek gibi bir teamül vardır, köln, kaiserslautern gibi önemli temsilcilerini annem bile biliyor, ne yalan söyleyeyim. neyse o yüzden bir yerde 1.fc union berlin diye görürseniz ki, daha sık bunu görürsünüz, şaşırmayın.
    aleyhindeki her türlü çabaya ve transfer yaparken aşure yapmak zorunda kalmalarına rağmen, 1968 yılında doğu almanya kupasına kavuşmuştur kırmızı beyazlı camia. bu çocuğun ateşi çıktı da, aşureyi topa kattı diyeceklere ise, doğu almanya'yı yıllarca yöneten partinin, eisern union'a birçok zorluklar çıkardığını belirtelim. birkaç takım en iyi oyuncuları toplarken, union'a topallar kalıyordu da genelde. erich mielke'nin de camianın düşmanlarından biri olduğunu unutmadan ekleyelim.
    neyse kupayı kazanan camia kupa galipleri kupasına katılamamıştı zira sovyet tankları bir prag baharında kafka'nın şehrinde gezintiye çıkmışlardı da. dinamo adlı her ekip malı götürürken, union'a sadece gururla dimdik ayakta durmak kalmıştı. duvarın yıkılmasından evvel berlin'in batı yakasındaki temsilciyle yaptığı hazırlık maçına ellibin kişiden fazlası şahitlik etmişti. cacığına bir maça bu kadar ilgi, bilmem anlatabiliyor muyum union'un gücünü. duvar yıkıldıktan sonra, binlerce batı almanın kulübün eski doğu topraklarındaki binasına gitmesi hâlâ anlatılır bazı meclislerde. belki bir şehir efsanesi, belki de değil lakin malî birçok zorlukla karşılaşan ekip, yine de bütün gücüyle mücadelesine devam etmişti. alman üçüncü ligi'ndeyken dfb pokal finaline çıkmış ve kaybetmişlerdi. 26 mayıs 2001 schalke 04 fc union berlin maçından mağlup da ayrılsalar, uefa kupasına katılmışlardı. çelik bir armadadır bu ekip, bir semboldür futbolda. ne olursa olsun, tarihin her zaman hatırladıklarından ve hatırlattırdıklarından biri olacak...
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap