3 entry daha
  • dolaylı olarak alınıp toplumun büyük kesiminin yokmuş gibi davrandığı için gene büyük kesimi tarafından sorulmayan bir sorudur.

    gelişmiş ülkelerde halk ödediği verginin hesabını sorar. bunun başlıca sebeplerinden birisi vergilerin büyük kısmının geliri elde eden tarafından ödenmesidir. haliyle vergi mükellefleri devletin ya da yerel bir yönetimin patronu konumundadır.
    maaşınızı brüt alırsınız vergisini kendiniz ödersiniz, ödedikçe "ben bu sene şu kadar vergi vermişim devlete" diyebilir, paranın gititği yeri sorgulayabilirsiniz. başka kazançlarınız varsa da sene sonunda topluca devlete verginizi sike sike öder, sike sike de hesabını sorarsınız. mahallenizde kaldırım bozulduğunda bir sene kimse ellemezse o yöneticinin işini devam ettirme gibi bir ihtimali yoktur çünkü "ben sana para veriyorum sen bir sikim yapmıyorsun" der halk.
    markete gittiğinizde fiyatlar vergisizdir. o yüzden 100 dolarlık alışveriş yapıp kasada 120 dolar ödediğinizde alışveriş yaparken de devlete verdiğiniz paranın farkına varır, hesabını sorarsınız.

    çok uzatmadan, bu ülkede geleceğe dair insanların siyasi tercihlerinin değişimini sağlayacak, daha tutarlı kararlar verdirecek mekanizmalardan birisi eğitim ise bir diğeri verginin sorgulanması meselesidir.

    sadece maaşlı çalışanlara maaşlarının brüt ödenmeye başlanıp, kendilerinin sene sonunda toplu olarak vergilerini ödemeleri, alışverişlerde vergisiz etiketlerin konulup, kasada verginin eklenmesi politikası izlense, mevcut hükümetin şu an aldığı oyun yarısını mumla arayacağına adım gibi eminim.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap