2 entry daha
  • çalışanların, özellikle bu maddenin "ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller " kenar başlıklı ikinci fıkrasında düzenlenen durumları iyi bilmesi ve kendilerini bu durumlara düşürmemeye özen göstermesi gerekir. çünkü böyle bir durumda işveren, hiçbir savunmaya ve ihtara gerek olmadan derhal sizi tazminatsız olarak işten çıkarabilir. buradaki püf noktası şu: işveren, bu durumu öğrendiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde bu feshi gerçekleştirmek zorunda. aksi halde feshin haklı nedene dayandığını iddia edemez.

    insan kaynaklarının elindeki savunma ve ihtarlar, bu maddeden çok 18.maddede düzenlenen "geçerli nedene dayanan fesih" için söz konusudur. çünkü buradaki fesih nedeni bir sürece yayılır-ki uygulamada bu en çok verimsizlik,performans düşüklüğü olarak kendini gösterir- ve en belirgin farkı bu maddeye dayanarak gerçekleştirilen fesihte kıdem ve ihbar tazminatınızı alırsınız. bunun dışında sizden değil de iş yerinden kaynaklanan (departmanın kapanması-genel bir küçülme gibi) durumlar da bu kapsamdadır ve yine size seve seve tazminatlarınızı ödemek zorundadırlar.

    bu başlığın konusu olan md25/ıı'deki haller ise çalışan açısından adeta bir cezalandırma olarak gündeme gelir. çünkü o kadar kusurlu bir davranış söz konusudur ki kanun koyucu "ulan bi de bu adama kıdem ve ihbar tazminatı mı vericez?" sorusunu soran işverene "haklısın valla" demektedir.

    her halükarda iş akdiniz feshedildiğinde vicdanen haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız, içinize sinmeyen bir şeyler varsa iş hukukunda tecrübesi olan bir avukata danışın. çünkü iş davalarında yasanın işçi lehine yorumlanması esastır. yargıtay, tartışmalı durumlarda işverenin fesih sebebini geçerli(md.18) veya haklı (md.25/ıı) bulmama eğilimindedir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap