• öncelikle, orada burada ekonomiden piyasalardan anladığını iddia eden ve kesin ifadelerle tavsiyede bulunan tanıdıklara ya da "finans uzmanlarına" kulaklarınızı tıkayın. borsanın, dövizin, tahvilin, altının vs ne zaman inip çıkacağı öyle tablolardan, istatatistiklerden anlaşılabilseydi, en başta bu tavsiyeleri verenler zengin olurdu.

    ekonominin ya da piyasaların yarın nasıl şekilleneceğini etkileyen faktörler o kadar çoktur ki, burdan köye yol olur, dolayısıyla herhangi bir faninin görüş ufkunun dışındadır. bu yüzden de ciddi ekonomist ya da finans uzmanları sadece bir takım ana eğilimleri tespit edebilmeye çalışırlar. (ki bu eğilimler bile daha bir gün geçmeden, yeni gelişmelerle değişme potansiyeli taşır)

    dolayısıyla biz de bazı ana eğilimler ve buna bağlı davranış tercihleri doğrultusunda neler yapabileceğimizi düşüneceğiz.

    artık ülke ekonomisinin kötüye gittiği ve yakında daha da büyük ekonomik ve siyasi sıkıntıların çıkabileceği ihtimali iyice ağırlaşmıştır. böyle dönemlerde bizim gibi küçük yatırımcılar için en önemli amaç çok para kazanmak değil, elimizdeki birikimleri enflasyona ve devletin vergilerine, hesapları dondurmasına, vs karşı korumak ve bu dönemi kazasız belasız atlatabilmek olmalıdır.

    bu sebeple;
    1) elimizdeki paranın bir kısmını, en güvenilen devlet bankalarından birisinde kısa vadeli mevduata yatırmak, likitte kalmak açısından iyi olabilir. bunun için verilen faiz, yıllık enflasyon oranının sadece biraz üzerinde olacaktır; ancak, bizi dolar, tahvil ve borsa gibi riskleri üstlenmekten kurtarır. üstelik, kısa vadeli mevduatta tuttuğumuz için, işler kötüleşip faizler arttıkça daha yüksek faizden devam etme imkanı da sunar.

    2) eğer bankaların kapanacağı ya da mevduatların dondurulacağı kadar kötü bir dönem öngörüyorsak, o zaman da birileri bankadaki birikimlerimize el koymasın diye, gram altın ya da dolar alıp evde saklamak en iyi seçenek olacaktır. bu açıdan altın yerine gümüş almak da düşünülebilir. ancak, bugün alacağınız altın/gümüş ya da dolar, eğer büyük felaketler yaşanmaz da durum normalleşmeye başlarsa, size reel olarak para kaybettirecektir. ayrıca hırsızlık ihtimali de her zaman baki.

    3) kriz dönemlerinde, sanıldığının aksine, lüks tüketim harcamaları artar. bunu göz önüne alarak, çok paranız varsa değerli mücevherata ya da değerli sanat eserlerine yatırım yapmayı da düşünebilirsiniz. kriz yoluyla ortaya çıkacak yeni zenginler, yeni kazandıkları paralarla sizdeki pahalı elmasları ya da tabloları almayı isteyebilirler.

    4) eğer kriz esnasında işinizi ya da tüm malınızı mülkünüzü kaybedip sefil düşebileceğiniz gibi bir endişeniz var ise, o zaman da, o paranızla bir an önce size bir takım yetenekler kazandıracak kurslara gidin, dil öğrenin ve sizi her şartta suyun üzerinde tutup ileride geçiminizi sağlayabilecek yeni bazı yetenekler edinmeye çalışın. bu yeteneklerinizle ilgili alet edevata vs para yatırmak da iyi bir fikir olabilir. bu arada müstakbel yeni işinizin sermaye yatırımlarını da aradan çıkarmış olursunuz.

    bu arada harcamalarınızı kısmayı da unutmayın tabii. yatırım kararlarınız vatana millete hayırlı olsun. dinimiz, amin.
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap