5 entry daha
  • x dolar bozdurana y ücretsiz. bu tür kampanyalarda değerlendirme şu şekilde olmalı:

    x . n < y ise mantıklı ve kabul edilebilir bir teklif. burada n, y'nin zorunluluk arzettiği gün aralığındaki kur artış miktarı.

    mesela x=50 olsun, yani 50 dolarınız var bozdurabileceğiniz ve teklife de konu olabilecek miktarda. y ise saç sakal tıraşı olsun. y'nin piyasa değeri 10-20 lira arasında. diyelim orta karar, kaliteli sayılabilecek bir berber bu. 15 lira olsun y.

    saç sakal traş için ideal süre 15 gün. bu 15 günde x'in değişimi yani kur farkı da yaklaşık 0,60 lira. şimdi denklemde yerine koyalım bu doneleri.

    50 x 0,60 < 15
    30 < 15 yanlış. yani bu teklif kabul edilebilir değil. ama adam bize 20 dolar bozdurma şartı koymuş olsaydı:
    20 x 0,60 < 15
    12 < 15 doğru. evet, bu teklif kabul edilebilir bir teklif. teklifi kabul edip traşımızı oluyoruz. traştan sonra traş için ayırdığımız 15 lira ile yine dolar alıyoruz.

    diyelim ki adam bize traş değil de yemek teklif etti. 200 dolar bozarsan sana yemek bedava dedi. bu tür teklifleri hemen kabul ediyoruz. yemeğin lezzeti, kalitesi ve ederi önemli ama. leş bir yemek için yapmayın bunu. en azından bozdurma şartı olan dolar miktarının 10'da 1'i atmeli yemeğin değeri. 200 dolar için en azından 20 liralık yemek tekli edilmeli. hiç ikltmeden kabul edilebilir bu teklifler. doları bozuyruz, yemeğimizi yiyoruz ve doğruca döviz bürosuna. bozduğumuz dolar kadar dolar alıyoruz yine. yarım saatte ya da en fazla bir saatte dolar %10 kaybettirmez genelde. her şekilde kardayız bu durumda.
65 entry daha
hesabın var mı? giriş yap