26 entry daha
  • filmlerde, dizilerde, oyunlarda ve benzerlerinde çok sık işlenen bir konudur. yüzleri maskeli ve silahlı birkaç kişi bankadan içeri girer ve "kimse kıpırdamasın, çabuk paraları şu çantaya doldurun" diyerek bir taraftan polisin gelip gelmediğini kontrol eder. bu klişeleri bilmeyen yoktur.

    peki gerçek hayatta banka soygunculuğu böyle mi yapılır ? aslında evet ama bilgisayar üzerinden yapılan soygunlara kıyasla daha az getirisi ve daha çok riski vardır.

    şubat 2016 da bir grup hırsız, bilgisayarlar aracılığıyla bangladeş bankasından 951 milyon dolar parayı çalarak kendi hesaplarına geçirmeye çalıştılar. bangladeş bankasına daha önceki yıllarda benzer saldırılar düzenlenmişti. 2013 yılında 250 bin dolar çalınan bankaya 2015 yılında iki kez daha online saldırı düzenlenmiş ancak ikiside başarılı olamamıştı.

    2016 yılının 4 ve 5 şubat tarihlerinde banka ofisleri kapalıyken, birkaç kişi internet üzerinden bankanın açıklarını bularak 951 milyon dolar parayı başka bir heaba geçirmeye çalıştılar. hırsızlara bazı banka çalışanlarının da yardımı olduğu düşünülse de, hiçbir çalışanın yardımı kesin olarak kanıtlanamadı.

    hırsızlar öncelikle bangladeş bankasının bilgisayar ağlarına erişim sağlayarak para akışının nasıl gerçekleştiğini gözlemledi ve bankanın para gönderme yetkilerini ele geçirmeyi başardı. bu yetkileri kullanarak bangladeş bankasından sri lanka ve filipinlerdeki bankaların hesaplarına para aktardılar.

    851 milyon dolarlık para aktarımı için banka çalışanlarının onayı gerekmişti ama 100 milyon dolarlık sri lanka ya gönderilen para herhangi bir onaya takılmadan gerçekleşti.

    sri lankaya gönderilen para aktarımı gerçekleşti ancak hırsızların bir hatası yüzünden, para istenilen hesaba aktarılmadı. daha sonra, yanlışlıkla aktarılan hesaptan para kurtarılarak tekrar bangladeş bankasına teslim edildi.

    filipinlere aktarılan para toplamda 5 farklı hesaba gönderilmişti. banka bu hırsızlığın farkına varmış olsada, o tarihlerde çin yeni yılı kutlamaları nedeniyle bankalar çalışmıyordu. banka bu hırsızlığı öğrendiğinde 58 milyon dolar para aktarımı gerçekleşmişti. hırsızlığa engel olmak için, banka tüm para akışının durdurulmasını istemişti ancak engel olana kadar 81 milyon dolar para bankadan çalınmıştı. banka, filipinler ile bir anlaşma yaparak bu paraların geri iadesi için kendilerine yardımcı olunmasını istemişsede, bu 81 milyon dolar paradan haber alınamadı. muhtemelen kumar gibi yerlerde aklanarak piyasaya sürüldüğü tahmin ediliyor.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap