40 entry daha
  • saatteki hızı 1000 km'yi aşan 'havası alınmış tren' olarak adlandırılabilecek ulaşım aracıdır.

    hyperloop'un çalışma prensibi en özet haliyle :
    hyperloop havası alınmış tünellerin içinde oluşturulan manyetik alanlar sayesinde havada gitmektedir. biraz açarsak; içindeki havanın boşaltılması sayesinde sürtünmenin büyük ölçüde ortadan kalktığı vakum tünellerde hareket ediyor. sürtünmenin büyük ölçüde ortadan kalkması sayesinde de elektrikli motorun sağladığı enerjinin çok büyük bir kısmı (yaklaşık %90'ı) hızlanmaya yarıyor. neyse efendim bu tünellerin içerisinde hareket etmesi ve yolcu taşıması planlanan kapsüller var. bu kapsüllerde ise tekerlek bulunmuyor. bunun yerine kapsüller manyetik yastıklarla havaya kaldırılıyor (bu da sürtünmeyi azaltan başka bir faktör).

    insan hatası sebebiyle kaza yapma ihtimali neredeyse yok olarak varsayılan (örneğin, tünelinde tek başına hareket ettiği için başka bir araçla çarpışma şansı yok), insan sağlığına bir zararı bulunmayan, iklim şartlarından etkilenmeyen bir ulaşım aracından bahsediyoruz. ve bunu sunan kişinin elon musk olması henüz kullanımda olmayan bu araca peşin bir güven oluşturuyor.

    şahsımı oldukça heyecanlandıran, ilk bakışta uçuk görünen çok güzel bir proje. zaten herhangi bir konuda hiç öyle bilim sitelerinde falan gezinmeyeyim, kısa yoldan ufkum açılsın şöyle bir heyecan duyayım diyorsanız biricik idolüm elon musk bu aralar ne haltlar yiyo diye bi bakınmanız yeterlidir. ancak eloncığım, türkiye'de bizim de çok uçuk projelerimiz var. örneğin, asfalt yolun ortasına ayrı şerit ve bariyer çekip oradan giden otobüslere 'metrobüs' diyoruz. yaani belirteyim dedim.

    *****
    not: gelecekten geliyorum, entry'yi taa 2016 yilinda yazmisim ama gorunuse gore pek de iyi yaslanmamis. internette hyperloop'un neden hicbir zaman calismayacagina dair tonla kaynak var. su bir ornek. ha 2016'da elon musk'a "idolum" demisim bide, ki su an idolu birak kendisine baya ifrit oluyorum. bu entry'yi de silmiyotum. ibretlik dursun.
55 entry daha
hesabın var mı? giriş yap