1 entry daha
  • kendi ifadeleriyle, kitap üzerine kurulan tematik bir sosyal ağ.

    birkaç ay önce ios ve android uygulamalarını çıkarmışlar. genel olarak, benzer zevklere sahip insanları eşleştiren bir algoritma sayesinde insanların birbiriyle sosyalleşmesini, ilgi duydukları kitapları belirlemelerini ve sanırım ileride yayınevleri ve yazarlarla da etkileşime geçebilmelerini sağlayan ilginç bir platform.

    bunun dışında diğer ilginç bir yanı ise, kullanıcıların birbirleri arasında veya kitap dostum kütüphanesiyle yapabilecekleri ücretsiz kitap takası mantığı. dediklerine göre kitap dostum kütüphanesi ile yapılacak kitap takaslarının kargo masrafları sponsorlar tarafından karşılanacakmış, ancak sanırım kullanıcıların kendi aralarında yaptıkları takasların maliyetini taraflar karşılayacak. uygulamada "hakkımızda" başlığı altında bulunan "takas sözleşmesi" kısmında detaylı bilgi verilmiş.

    öte yandan kitap dostum ekibi, korsan kitaplara karşı sağlam bir duruş sergilemekteymiş ve yine takas sözleşmesi başlığı altında, bağış veya başka yollarla gelen korsan kitapların kütüphaneye alınmayacağını ve gönderene iade edileceğini ifade etmiş. ancak yine takas sözleşmesi altında bulunan;
    "terör, satanizm, pornografi içerikli kitaplar [...] iade edilmektedir." maddesi dikkatimi çekti. yani ırkçılık vesaire gibi birtakım hassas konuların belirtilmemesi hoş olmamış, düzeltilmeli.*

    yayına açılmadan önce herhangi bir beta sürecinden geçip geçmediklerini bilmiyorum ama uygulamayı genel olarak biraz inceledim, güzel hoş olmuş ancak daha geliştirilmesi gereken yerler, giderilmesi gereken birtakım hatalar yok değil. tabi bunlar zaman içerisinde düzeltilecek şeyler.

    bir de şu üyelerin profillerinde görülen "beginner" şeysinin ne olduğunu henüz anlayabilmiş değilim, anlayabilen varsa yeşillendirsin. sanırım bir çeşit seviye sistemi olacak ama ne işe yarıyor, neyi etkiliyor en ufak bir fikrim yok.

    bununla birlikte webrazzi'nin haberine göre 3500 yayınevi, 77 bin yazar ve 275 bin kitaptan oluşan bir veritabanına sahiplermiş. hesabınızı ilk oluşturduğunuzda tabi tutulduğunuz anket de, muhtemelen bu veritabanı üzerinden zevklerinizi belirleyecek, ve bu kriterlere uygun kitaplar, yayınevleri, yazarlar ve diğer kullanıcıları size gösterecek. güzel fikir, benim niye aklıma gelmedi bilmem.*

    yalnız şöyle bir sıkıntı var, ellerindeki bu 275 bin kitap ve 77 bin yazarlık database yeterince kapsayıcı değil. özellikle yabancı dilde hiçbir kitap göremedim diyebilirim. kesinlikle daha büyük bir database'e ihtiyacı var bu sistemin. 77 bin yazarın içinde tolkien olmaz mı lan?

    edit: tolkien varmış ama ben erişememişim.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap