25 entry daha
  • bu sözü değerlendirmek için ahmet şık'ın su sıralarda yazdığı yazı dizisini takip etmeniz ve katıldığı tartışma programlarını izlemenizi tavsiye ederim.

    ahmet şık çizgi olarak ulusalcılara hiç yakın bir adam değil, fetullahın zindanlarına aynı torbadan atılması dışında asker kökenli ulusalcı kesim ile hiç bir ortak noktası yok. ama uzun uzun ordu içinde fetullahçı yapılanma dışında, darbeden son gece vazgeçmiş başka bir cuntadan bahsediyor. buna benzer bir şeyi bugün fetullahçılara çok yakın olduğu için içeri alınan ahmet altan da yazmıştı, kaleyi içerden fetih etmek diye.

    bence tayyip erdoğan hayatta olduğu sürece 1980 tarzı bir darbe olması ihtimali çok zor. ama erdoğan bir noktadan sonra siyasi hayatımızda olmayacak. ve şu tahmini yapabiliriz ki, erdoğan gibi bir gücün aradan çekilmesi saddam'ın gidişi vs. gibi korkunç bir vakum etkisi yaratacak. ülke zaten kanunsuzluk, keyfiyet konusunda içler acısı durumda, kurumsal denetleme gibi bir mekanizma mevcut değil. bu ortamda elinde tanklar, uçaklar vs. olan ve (o zaman ne olur bilemeyiz ama) başka bir ülkenin topraklarında savaş içinde olan bir kuvvetin yönetime el koyması kimse için sürpriz olmaz. erdoğan ne kadar başımızda olacak? erdoğan evet çok iyi korunuyor, ama kimse erdoğan için hedefte değil diyemez. yaşı, sağlığı bunlar 10 yıl daha götürdü diyelim, sonra?

    darbeyi önleme konusunda da bir yorum yapmak istiyorum. sokağa çıkarak darbeyi önleyemezsin. mısırda halk sokağa çıktı, 2000den fazla kişiyi katlettiler ve darbe gerçekleşmiş oldu. eğer o gece ordu içindeki güçler direnmeseydi, polis falan da engelleyemezdi darbeyi. polis elinde uçak olan bir güce karşı bir şey yapamaz. sokağa çıkan adamın samimiyeti ve cesaretini sorgulamak aşağılık bir davranış olacaktır, ama devletin bekası için gerçekçi olmak bence daha önemli.

    darbe olacak, darbe olmayacak..bu gibi konularda kesin konuşmak için insanın aptal olması lazım. kesin darbe olacak diyen bir adama mesefeli yaklaşmayı anlarım. ama ortada bu kadar veri varken, rahat olun ya bir şey olmaz, ulusalcılar gene ortamı geriyor demek bana biraz aşırı saflık gibi geliyor.

    buradan sakın darbeyi istiyorum gibi bir yorum da çıkmasın. 15 temmuz gecesi tankları gördüğüm vakit korkudan aklımı yitirecek gibi oldum. aklıma iç savaş resimleri geldi, 95 yılında bosna-hersek savaşından kaçan uzak akrabalarımız geldi. istanbulda yaşayan ailem geldi. tayyip erdoğan'ın yaptığı hiç bir şeyi beğenmiyorum ama nerdeyse 30-40 milyon insanı temsil eden bir adamdan sonrası nasıl olacak sorusu sakin sakin tartışılması gereken bir mevzu.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap