5 entry daha
  • tüm belediyelerin üstüne eğilmesi gereken konu. lakin ülkemizde ya'lapşap üzerine düşülen uygulamalardan bir diğeri.

    oryantasyon sürecinde eğitim veriyoruz, verdiğimiz eğitimlerden biri şu; atık yönetimi, çevre bilinci zart zurt, yani benimle ilgili kısmı oralar. bu eğitimler pazartesi oluyor, işbaşı yapan mavi ve beyaz yakaya beraber veriyoruz, takriben 10 kişi felan oluyor her hafta. ben benim kısmın başına dikkat çeksin diye üç dört resim ateşledim. bizim doğa ve çevre kulübü var, yönetim kısmında toplanan atık kağıtları geri dönüşüme gönderip bir gelir elde ediyoruz, onları da okullara gönderiyoruz. en son gönderdiğimiz okuldan bize resimler geldi, before/after şeklinde, işte montları yok botları yok, çocuklara bot ve mont almışlar, ya görseniz gözleri gülüyor .neyse mevzu o değil, o resimleri koydum, işte atıkları ayrı toplamak bu kadar önemli bunu sadece işte değil evinizde, oturduğunuz bir yerde, kısaca her yerde uygulayabilirsiniz diye yardırıyorum sonrasında. millet ilgiyle dinliyor.

    içlerinde bir abi vardı, yaşlıca bir abi, hani emekli olmuş da sonrasında tekrar çalışacakmış gibi düşünün. gözleri doldu adamın, üstüne gitmeyim diye bir şey de soramadım ama doldu gördüm, sonra birden durdu kendisi söz alıp doğru söylüyorsun, bunları ayrı toplayıp dediğin gibi yapmamız lazım, ama bizim mahallede tek bir konteynır var, nasıl yapıcaz diye sordu. yok mu yakınlarınızda geridönüşüm kutusu dedim. düşündü etti, kafasında mahallede bir tur attı, yok dedi. ben dedi görüyorum bazı mahallelere gidince var dedi. renkli oluyorlar, güzel de duruyorlar, böyle yuvarlak girişleri oluyor ayrı ayrı, biliyorum dedi nasıl olduğunu ama bizim mahallede yok. sonra aynen şöyle söyledi, “bizim mahalleye getirip koysalar onu, ben insan olduğumu hissederim”.

    yanisi tercümesi şu ben de bilinçlenebilirim, bana da anlatırsanız ben de öğrenirim, bunu uygulayabilirim, lakin bunu yapabileceğime ilk baş siz inanın, kısaca bana da değer verin. ikincisi de şu, benim meselem, birbirimize güvenmiyoruz. ayrım yapacaksak onların tarafa geçeyim, beni de onlardan sayın, gelir düzeyi bir tık düşük insanlarda bu daha fazla var. soruyorsun, yok mu yakınlarda peki, diyor ki biliyorum nasıl olduğunu tasvir ediyor, sonra yok diyor. yani belli bunca yıl hep açıklama yapmak zorunda kalmış, soruyu sorduğun an otomatikman açıklaması geliyor. bana, sana sorsak dersin ki yok amk, o kadar. emin misin bak desem, çıkışırsın, bilmiyor muyuz biz amk diye.

    şimdi bunca şeyin üzerine şöyle bir istatistik vermek istiyorum, bu bahsettiğim eğitim, dediğim gibi ayrım yapılmadan herkese veriliyor, yönetim binasında hem çöp kutularının üstünde afişler var, hem kutuların üstünde ne atılacağı yazıyor. zaten üç kalem ayrım yapılıyor; kağıt, cam, plastik. üretim kısmındaysa sadece atık etiketleri var, hani o farkındalık yaratacak afişlerden yok, 15-20 kalem ayrım yapılıyor, tehlikeliler, tehlikesizler, kontamineler cartlar curtlar tonla var.

    denetimlerde, yönetim kısmındaki çöp kovalarının hiçbir zaman amacına uygun kullanıldığını görmedim, camdan plastik, plastikten kağıt çıkıyor, görevliler onları çıkarıp tekrar ayırıyorlar. üretim kısmındaysa, hiçbir atık noktasından farklı türde bir atık çıkmıyor, hep amacına uygun toplanıyor. yönetim kısmında genel anlamda beyaz yaka, üretim kısmındaysa mavi yaka çalışıyor. üzerine düşünmek lazım bence.

    kısaca, belediyelerin ayrım yapmaksızın üstüne gitmesi gereken bir konu.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap