2 entry daha
  • cd, vcd, dvd, kaset, kitap gibi süresiz yayınlarda telif ödemelerini ve eserlerin tescillerini kontrol altına almak için kültür ve turizm bakanlığı tarafından verilen ve satılan ürünlere yapıştırılma zorunluluğu olan hologram baskılı minik etiket.

    bu yayınlardan müzik ile ilgili olanlarına bandrol alınabilmesi için önce kültür & t. bakanlığı başvuru dosyasını eser sahipleri alanındaki meslek birliklerine gönderir. telif bedellerinin ödendiğine ait onay alındıktan sonra bandroller verilir.

    vcd, dvd ve kitap gibi yayınlarda meslek birliklerinin onayı aranmaz. bu yüzden bu yayınlarda eser sahiplerine ödenecek teliflerin kontrolü sağlanamaz.

    bir vcd ya da bir kitabın korsanını yasal yollardan yapmak çok kolaydır. yeter ki bakanlığa yalan ya da eksik bir beyan verilsin. oysa bir müzik cd'sinin korsanını yapmanız için atlatmanız gereken bakanlıktan başka iki meslek birliği vardır.

    bir film çekiniz ve içinde beatles, fahir atakoğlu, phil collins, sezen aksu, sting gibi bestecilerin eserlerini kullanınız. jenerik müziği de size ait olsun. bu filmin vcd/dvd'sini basmak için başvurduğunuzda müzik eser sahibi olarak kendi adınızı beyan ettiğinizde bu yalan değil eksik beyan olur. ama bu şekilde o vcd/dvd'yi yasal yoldan basabilecek bandrolü alırsınız. üstelik bir kopyasını da telif müdürlüğü kendi tozlu arşivine koyar. vcd/dvd başvuruları için müzik eseri alanındaki meslek birliklerinden onay alma prosedürü bakanlık tarafından uygulanmadığı için bu üstad bestecilerin eserleri tespit edilemez ve korsan kullanıma alet edilmiş olur.

    bu durumun çözümü için yasa değişikliğine gidilmesi ve telif hakları kanunundaki sinema eseri tanımının değiştirilmesi ve müzik eseri haklarının tanımına aykırı durumundan çıkarılması gerekir. durum tipik bir anayasa mahkemesi konusudur. hatta hukuk profesörlük tezi konusudur. dua edelim, bir prof buna el atsındır. bağırılıp çağırılmaktadır lakin kabinedeki sinemacıların pubic hair'leri bile kıpırdamamaktadır.

    (bkz: telif hakları/#6187501)
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap