1 entry daha
  • gjergj kastrioti'dir asil ismi ve bugun ya$asa anilmak isteyecegi ismi skenderbeu'nun ya da iskender bey'in. arnavut'larin yere goge sigdiramadiklari bir halk kahramanlaridir, haklilar da.

    peki kimdir bu gjergj kastrioti?

    arnavut halk tarihinin kitaplarindan, ve tarihcilerinden aldigimiz bilgilerle anlatalim, aydinlatalim birebir..

    gjergj kastrioti o zamanki(hatirlamiyorum) arnavutluk krali gjon kastrioti'nin bilmem kacinci ogludur, anliyacaginiz bir prens'tir. sonra o zamanda megerse arnavutluk ile dost olan osmanlinin, koskoca osmanlinin arnavut kralina bir $arti olur: "dostlugmuzun devami ve guclulugu icin, bana kucuk oglunu evlatlik felan vereceksin", arnavut krali da zorunlu olarak "i$te vermesek olmaz, koskoca osmanli, ebemize dadanir" du$uncesiyle istemeyerek kucuk oglunu osmanli'ya verir. osmanli da "bravo, dokunmam artik sana" deyip, kucuk cocugu alir ve gider.

    kucuk cocuk diye anlattigimiz gelecegin yuce insani gjergj kastrioti, zamanla osmanli'nin en degerli adamlarindan biri olur. bilmem kac yuz dil bilen, kac ce$it silah, kac ce$it hayvanat ustu sava$abilen, kac ce$it sava$ stratejisi yurutebilen bir yeniceridir. sonra osmanli icin bir kac sava$ kazanir, padi$ah'in gozbebegi olur, padi$ah "ulan sen artik bizden birisin, iskender diyelim artik sana, evet iskender'sin hatta iskender bey'sin bugunden sonra" der, boylece gjergj kastrioti, daha sonra skenderbeu olacak iskender bey olur. yeniceri iken, evet.

    derken gunlerden bir gun, bir sava$ta kendisine en cok yakla$an bir du$manin tam kafasini indiricek iken, aha da kendi boynunda olan dovmenin aynisindan du$manda da gorur, "yoksa, yoksa..." diye du$unmektedir artik iskender bey, ve evet du$undugu gibi o adam karde$idir, sarilirlar birbirilerine ve karde$i tum gercekleri tek tek anlatir iskender bey'e. (sakin ha, sakin bu noktada "ahaa e yuh artik" demeyin, yemin ettirmeyin)

    sonrasi i$te, tum gercekleri anlayan iskender bey, skenderbeu olmu$tur artik, ve kendisini kucuklukten zorla alip egiten buyuten osmanli'ya kan kusturmaktadir, zira tum sava$ stratejilerini bilmektedir, boylece osmanli arnavutlugu bilmem kac yuzyil sene alamaz. skenderbeu yonetimi altinda ki arnavutluk avrupanin bir kalesi olur, muhte$em avrupa medeniyetini barbar osmanlilardan kurtaran olur skenderbeu, evet bunu skenderbeu'ye borcular avrupalilar(gidin adamin muzesine arnavutluk'ta bakin giri$te ne yaziyor). ne sava$lar ne padi$ahlar hayattan gecip gider arnavutlugu elde edemeden, ta ki skenderbeu olene kadar.

    $imdi siz "ahah nasil da gotunden uydurmu$ pic" diyosunuzdur, ben de diyorum ki bir satirini kitap ve arnavut tarihcilerinden aldigim bilgiler haric yazdiysam top olayim, bildigimiz top. ha "sarcasm"i severim o ayri. ya da mesaj ile gelin en iyisi ulan, evet oyle gelin.

    yillar sonra gelen edit:

    oyle bir vizyon sahibiyim ki, ta$$agimdan salladigim bile tutuyor be sozluk. adamlar oturup film yapmi$lar, seyredelim: http://www.youtube.com/watch?v=jnt06xhll3m
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap