1 entry daha
  • fotoğrafçılıkta sabah ve akşam saatlerinde güneş batmadan önce ya da sabah güneş doğduktan hemen sonraki sarı ışığa verilen isimdir.

    türkçeye altın saatler olarak çevrilebilecek bu tamlama birçok fotoğrafçıya göre günün fotoğraf çekmek için en uygun zamanlarıdır. kısa sürer, bu sebeple fotoğraf planlamanızı önceden yapmalısınız. “altın” aynı zamanda bu değere de çağrışım yapmaktadır. sabah yakalamak istiyorsanız hava daha karanlıkken günün en soğuk saatinde yerinizde olmalısınız. gerçekten fotoğraf için verilen büyük bir emek söz konusudur, ama karşılığını alırsınız. ayrıca senenin çoğu zamanında sabah saatlerinde sis de çökmektedir. eğer doğru yerdeyseniz efsane footğrafların çıkmaması için hiçbir sebep yok.

    gündüz açık bir havada fotoğraf çekmek zordur. ışık çok serttir, fotoğrafın belli yerleri gölgede kalırken bazı alanları da çok parlak olur, hatta patlar. portre fotoğrafı çekerken yüzün bir kısmı patlar, bir kısmı gölgede kalır, çoğunlukla istenmeyen bir durumdur. reflektörle ne kadar dengelemeye çalışsanız da derinliği olmayan, iki boyutlu, yavan fotoğraflar ortaya çıkar. (bu arada tamamen kompozisyondan bağımsız konuşuyorum, kompozisyonunuz için en iyi ışık öğlen ışığıdır, o zaman sorun yok)

    peki “golden hour”un ne zaman başladığını ne zaman anlarız diyorsanız, güneşin gökyüzünde 6 derece ve daha eğik bir açıyla durduğu vakitlerdir. battıktan sonraki 4 derece de yine bu ışıklar görülmeye devam eder, bu da 10 derecelik bir açı demektir. elimizde usturlabla dolaşamayacağımıza göre bunun en kolay hesabı şöyledir; avcumuzun yüksekliği hemen hemen 15 dakikalık bir zamana tekabül eder, ufuk çizgisiyle güneş arasını avcumuzu kullanarak ölçeriz, avcumuzun 3 katı 45 dakikalık bir zamanı belirtir, bu saat “golden hour”dur. sadece 1 avuç genişliği kaldığında en turuncu, en sıcak görüntüleri verir.

    sabah ve akşam saatlerinde ise eğik açıyla gelen ışıkta gölgeler daha yumuşak patlamalar daha azdır. belli bir açıyla geldiği için daha kolay kontrol edilir. portre fotoğrafında hem verdiği sarı renk, hem de ışığın ters ve düz kullanımı fotoğrafa dramatik anlatımlar katar.

    sabah ve aksam saatleri, güneşin doğuşu ve batışı insanı mistik bir ruh haline sokar. özellikle akşamüstü tatlı bir hüznü beraberinde getirir; sabahlar, ürperticidir. bu duygular bizim ilkel benliğimize hitap eder ve mistik bir atmosfer olusturur.

    her fotoğraf türünde kullanılabilecek saatlerdir. kendini geliştirmek isteyen bir fotoğrafçının asla es geçmemesi gereken saatlerdir.

    örnek fotoğraflar için; golden hour

    edit: bu saatleri anlamanın çok kolay bir yolu varmış. "exsate golden hour" adlı bir uygulama, şimdiye kadar tecrübelerimle ve gökyüzüne bakarak fotoğraf çekimine kadar verirdim ama bu uygulama dakikasına kadar kesin bir şekilde veriyor. peki bu kadar kesin vermesinin ne faydası var diye soracak olursanız, eğer çekim için fazla vaktiniz yoksa tam saatinde çekim yerine gidiyorsunuz, fazladan vakit kaybına sebep olmuyor. tabi ki başlangıç aşamasındaki, gökyüzüne bakarak karar veremeyen bir fotoğrafçıya daha fazla yarar sağlar. ayrıca uygulama hava durumunu da gösteriyor ve daha bir çok özelliği var.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap