• daha önce defaatle gerçekleştirilmiş bir eylem. ancak bu entry geçmişte olanlarla ilgili değil gelecekte yapılması muhtemel bir suikast girişimine dair senaryo ve gerekçesinden ibaret.

    abd bop için çok kritik olan suriye ile ilgili süreçte elindeki tüm ipleri rusya'ya kaptırdı.

    rusya ve iran beklenenden çok daha kuvvetli bir direnç göstererek bop'un aksine suriye'nin parçalanmasına fırsat vermeyince bölgedeki operasyonları her geçen gün daha da zayıfladı abd'nin. tam da bu zayıflama sürecinde bölgedeki en önemli taşeronunu kaybetti abd; bop eş başkanı olarak atamasını yaptığı ve kuzey ırak ve suriye'de taşeron olarak kullandığı erdoğan'la ters düştü, hatta ters düşmenin de ötesinde köşeye sıkışan erdoğan'ı kendi elleriyle rusya'nın kucağına itti. şimdi de rusya büyükelçi'sinin öldürülmesinde resmi olarak olmasa da en azından algı olarak fetö ve el nusra bağlantıları nedeniyle fail konumundalar. tüm bunlar bölgede bop'un etkinliğini azaltırken rusya ve iran'ın etkinliğini artırdı. artık karar verici abd ve israil değil iran ve rusya, veya şangay beşlisi de diyebiliriz.

    abd geçmişte afganistan ve ırak konusunda atılacak nihai adımlara zemin oluşturmak adına (yine ışid gibi kendileri tarafından teşkil edildiğine dair önemli iddialar bulunan) el-kaide ve 11 eylül saldırılarını kullanmıştı.

    şimdi abd, suriye konusunda atacağı adımlar ve bu adımları meşru kılmak için yeni bir gerekçe yaratmak zorunda. bu öyle bir gerekçe olmalı ki ortadoğu'da ne yaparsa yapsın kendi halkı ve diğer ülkeler tarafından sorgulanmadan kendisine destek olunsun, hatta yaratılan bu gerekçe ile rusya ve iran'ın bile eli kolu bağlansın.

    bop'a asıl yön veren israil, cia ve abd gölge devleti suriye konusunda ipleri tekrar ele almak için önemli ve nihai bir adım atacaktır. bu adımın ne olacağını kestirmek gerçekten zor. geçmişte olanlardan yola çıkarak ancak senaryolar üretilebilir.

    uçuk da olsa bu konuda benim aklıma gelen senaryo, abd başkanı'na suikast girişimi.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap