• kısaltması bjcp olan ve bira, mead ve cider tadımı ve değerlendirmesini standartlaştırma amacı taşıyan sivil toplum örgütü.

    bu amacını gerçekleştirebilmek için belli aralıklarla endüstrideki ve dünyadaki bira tercihlerindeki değişiklikleri de dikkate alarak stil klavuzları çıkartır. en son klavuzu 2015 yılında çıkmıştır. bu klavuzda 100den fazla bira stili ve onlarca mead ve cider stili koku, tat, görüntü bakımından nasıl değerlendirilmelidir, nelere dikkat edilmelidir, üretimlerinde hangi malzemeler kullanılmalıdır ve ne yöntemler izlenmelidir ayrıntılı bir şekilde anlatılır.

    bu klavuz dünyanın bir çok bölgesinde evde üretim ve ticari bira yarışmalarında bjcp jürisi ünvanı kazanmış jüriler tarafından referans olarak kullanılır.

    sertifikalı jüri olabilmek ve rütbe kazanabilmek için 3 aşamalı bir sınav sürecinden geçmek ve yarışmalara katılarak tecrübe puanı kazanmak gerekir.

    1. sınav 60 dakika içinde tamamlanması gereken ve 200 sorudan oluşan bir online sınavdır. sorular yarışma prosedürleri, bira tarihi, stiller arasında karşılaştırma, bira üretiminde yapılan hatalar ve nasıl giderilebileceği gibi bilgileri test eder. bu sınavı geçen provisional judge ünvanını kazanır ve 2. sınav olan tadım sınavını almaya hak kazanırlar. provisional jüriler yarışmalara bjcp jürisi olarak katılamaz ama tecrübe kazanmak ve tadım sınavına hazırlanmak için jürilik yapmaya başlamaları teşvik edilir.

    2. sınav 90 dakika sürer ve aynı bir yarışmadaymış gibi 6 birayı mümkün olan en detaylı şekilde biranın yarışmaya sokulduğu stil açısından (bjcp klavuzundaki 110+ stilin herhangi biri olabilir ve bütün stillerin özelliklerini ezbere bilmek gerekir) değerlendirmek gerekir. genelde sadece 1 veya 2 bira çok iyi biralardır. diğer biralar küçük veya ciddi problemleri olan ya da yanlış kategoriden sokulmuş biralardır. sınavı alan jüri adayının biranın kokusunu, tadını ve görüntüsünü ayrıntılı bir şekilde tasfir edip bütün problemleri doğru bir şekilde tespit etmesi ve üretim sürecindeki hangi hatanın bu problemlere neden olabileceğini tahmin edip nasıl düzeltilebileceği üzerine tavsiyeler vermesi beklenir. 6 bira da 50 üzerinden derecelendirilir ve jüri adayının yorumları ve notu aynı birayı değerlendiren en az 2 tecrübeli jürinin notları ve yorumlarıyla karşılaştırılır. %60 ile sınavı geçen recognized judge statüsüne yükselir. %70 üzeri not alan ve 5 tecrübe puanı toplayan certified judge rütbesine yükselir.

    3. sınav 2 bölümden oluşur. 20 soruluk doğru-yanlış bölümde jürilik prosedürleri ilgili sorular sorulur bu sorulardaki her yanlış 1 puan kaybettirir ama doğru cevaplar puan kazandırmaz. 2. bölüm ise 20şer puanlık 5 kompozisyon sorusundan oluşur. bu sorular brown porter, robust porter, baltic porter ya da american ipa, english ipa, double ipa gibi 3 stilin karşılaştırması, verilen stile göre bira reçetesi hazırlama ve üretim aşamalarını tek tek anlatma, ya da bira üretim aşamalarını, mesela dry-hopping, kettle-souring, decoction mashing gibi yöntemleri, diacetyl, phenolic, cardboard gibi tat ve kokuların nedenlerini ve neye benzediklerinin tarifi gibi bira üretimi ve tadımıyla ilgili herhangi bir alandan olabilir. bu sınavdan geçer not alan ve tadım sınavıyla bu sınavın averajları %80i geçen ve 20 tecrübe puanı olan jüri national kıdemi alır. %90 ve 50 tp ile master judge, %90 ve 100 tp ile ise grand master olunur.

    benzer sınavları mead ve cider jürisi olabilmek için de geçmek gerekir.

    bu maşakkatli sertifikasyon programı sayesinde hem stillere hakim hem de bir birayı tattığı zaman kullanılan malzemeleri ve üretim yöntemlerini tespit edebilecek, bir problem anlayıp nasıl düzeltilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunabilecek kapasitede bira tadım uzmanları yetiştirilmiş olur.

    2016 temmuz itibari ile dünyada 818 tanesi national ve üstü rütbede olmak suretiyle 6096 aktif bjcp jürisi vardır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap