8 entry daha
  • yanıtı kısa olmamakla birlikte fevkalade basit olan, aslında fazla derine inmeden kısaca gelişmesi için gerekli nedenlerin olmayışıyla bile özetlenebilecek durumdur.

    bir ülkenin gelişimi için gereken şeyler arasında aklıma ilk gelenler teknoloji, politik stabilite, doğal kaynaklar, disiplinli çalışma ve iş gücü. bunlar ermenistan'da var mı da gelişememesi için ayrıca bir şey arıyoruz?

    bunları teker teker irdeleyelim bakalım ne çıkacak...

    bebek pipisi kadar ülkede sonuncuyu kafadan geçeceksin. zaten olan iş gücünün de ciddi bir kısmı yurtdışında yaşıyor. o kadar umutsuzlar ki yüzbinlerce insanları en büyük düşman belledikleri ülkede kaçak çalışma peşinde, o ülke de bizim memleket yani; insanın emeğinin hakkını fazlasıyla aldığı, çalışma koşullarının şahane olduğu bir emekçi cenneti değil. tabi öyle yerlere gidenler de var da, çoğunun o kadar uzağa gidecek yol parası bile yok.

    disiplinli çalışma denen olay da sovyet mandasından çıkıp bağımsız olan ülkelerde pek rastlanan bir şey değil. ayrıca adamlar akdeniz'e ve iran'a da yakın, o bağlamda onun da üstünü çiz gitsin.

    doğal kaynaklarını çok fazla araştırmadım ama bildiğim kadarıyla pek bir numara yok. doğal demişken, nur topu gibi doğal afetleri var. deprem bölgesi.

    teknolojiyse zurnanın zırt dediği yer, estonya'yı diğer eski sovyet cumhuriyetlerinden açık ara ayıran olay. gel gör ki ermenistan'da ondan da yok. hatta bilim alanında hiçbir gelişme yok. galiba tıpta pek geri değiller ama başka bir numaraları yok. teknoloji konusunda ciddi işler yapan ermenilerse (örneğin artem mikoyan) zaten ermenistan'a değil rusya'ya yâr oluyor.

    geriye kalan tek şey politik stabilite, o konuda da bizden beter durumda olan az sayıdaki ülkeden biri diyebiliriz. herifler resmen savaş halinde. üstelik de bizim gibi arkasında kimlerin olduğu bile çok net olmayan teröristlerle kapışmıyorlar, tüm dünya ülkelerinin tanıdığı bir başka ülkenin ordusuyla kapışıyorlar, komşu bir ülkenin, ordusu çok güçlü olsa birkaç saatte gelip başkentini düşürebilecek bir ülkenin, petrol yatağı olan yaklaşık 10 milyon nüfuslu bir ülkenin ordusuyla.. üstelik de uluslarararası platformdaki tek kadim dostları olan rusya'yla arası hiç de fena olmayan bir ülke bu ülke. ha bu arada bir ülkenin tek dostunun rusya olması otomatikman o ülkeyi batının karşısına alıyor. (diğer bir dostları da iran, ona hiç girmiyorum çünkü batıyla ilişkiler açısından rusya'dan da beter) batı dediğimiz bu zevat türkiye'yi kontrol altında tutmak için soykırım kartını türk pokerinde elinde döper olan adamın değiştirdiği tek kartın yerine aldığı kartı ortadan çektiği hevesle oynayıp duruyor, ama ermenistan'a başka bir yardımları yok. çünkü sanıldığının aksine düşmanlarının düşmanını sırf hristiyan diye bağırlarına basma heveslisi değiller, yalnızca diğer bir düşmanlarına karşı dirsek temasında tutma hevesindeler.

    peki bu ülkeyi ne kurtarabilir? turizm, teknoloji, yurtdışına sporcu satmak ve bu sporcuların dönüp kendi ülkesinde yaşayıp oraya yatırım yapması, sanat yapıp satmak, ticaret...

    sporcu olayına hiç değinmiyorum, çok az ünlü sporcuları var, bunların da çoğu başka ülkelerin vatandaşı, ermenistan vatandaşı olan da kolay kolay parayı kırdıktan sonra ülkesine dönmez. teknolojiye de ayrı başlık açmaya gerek yok, bir anda gelişip ülkenin kaderini değiştirecek duruma gelmez. hatta sanat konusunu da geçebiliriz, onun da bir altyapısının ve kültürünün oluşması gerek. ermenilerin sanat kültürü var, ama ermenistan'ın yok. garo mafyan, onno tunç, kenan pars, charles aznavour, atom egoyan... bunlara siyasi duruşlarını hesaba katmayıp sırf sanat açısından bakarak güzel abiler diyebiliriz. hepsi ermeni lâkin hiçbiri ermenistanlı değil. hoop sanatı da geçtik. ki türkiye'de oturmuş bir dizi kültürü var ve yıllardır satıyoruz, görüldüğü gibi ekonomiyi kurtarmıyor.

    turizm işi de zor, ülkede görmeye değer pek bir şey yok. taa ebesinin şeyinden kalkıp insanları oraya gelmeye ikna edecek bir şeylerin olacak, bir de ulaşımın bu kadar zor olmayacak.. o da bir sıkıntı, çünkü türkiye'den geçerek gitmek olanaksız. iran'dan gitmeyi bir çok batılı istemez. elde kalan gürcistan üzerinden gitmek. sırf bu bile bir çok insanı bu ülkeye gitmemeye ikna etmeye yeter de artar. ayrıca savaş hâlindeki bir ülkeye gitme düşüncesi de çoğu insanı vazgeçirecektir.

    biraz türkiye'yle olan durumdan ötürü, biraz da üretim olmamasından ötürü ticaret işi de yaş. şöyle bir bakıyorum da, ermenistan'a gidersem mutlaka alayım diyebileceğim tek ürün olarak ayva reçeli geliyor aklıma. ayva reçeli güzeldir, aynı incir reçeli gibi. gel gelelim ülke ekonomisine faydası incir reçelinin o filmdeki kızın sağlığına faydası kadardır. yani sıfır.

    peki o zaman bu ülkeyi ne kurtarır? bir kere azerbaycan'a karabağ'ı geri verip arayı ısıtmaları gerek. her an sıcak kara savaşı tehdidiyle yaşayan bir ülkenin ilerlemesi, gelişmesi olanaksız. oranın aslında kimin toprağı olduğu falan feşmekân gibi tartışmalar bir yana, hayatın gerçekleri diye bir olay var. şimdi türkiye gidip ırak'ın yarısını alsa ve orada petrol olmasa ne olacak? nasıl bir yatırım yapıp kalkındıracak orayı? işte ermenistan için de karabağ budur ama görmeyi reddediyorlar.

    elbette türkiye'yle de arayı düzeltmeleri gerek. batıdan gelen insanların türkiye üzerinden geçerek ermenistan'a gidebilecek olması turizm sorununu büyük ölçüde çözecektir. biraz ticaret de yapılabilir. ermenistan türkiye'nin işine yarayacak ne üretebilir bilemiyorum ama illa ki bir şeyler vardır. elektrik üretiyorlar diye hatırlıyorum, ki miniminnacık bir ülkeye o bile tek başına yetebilir. bu fırsatı kaçırmalarına sebep de soykırım muhabbetini sürekli masaya taşımaları. gerçekçi olup bundan vazgeçmek zorundalar çünkü soykırım karıtını oynayarak türkiye'den koparabilecekleri para büyük olasılıkla sıfır, zira bu hükümet de hiçbir hükümet de böyle bir tazminat ödemez. kendileri ödemek isteseler bile oy korkusuyla veremezler. ermeniler soykırım baskısı yaparak türkiye'yi sıkıntıya sokuyorlar ama kendi bindikleri dalı da kesiyorlar. kısacası sırça köşkte otururken komşuna taş atmayacaksın.

    peki ermeni halkı bunları bilmiyor mu? ya da yöneticileri? yöneticiler biliyorlardır muhtemelen. gel gelelim halkın milli duygularını kötüye kullanarak oy toplamak için ellerindeki kartları oynamaya devam ediyorlar ve gerçek bir devinim yapma fırsatını tepiyorlar. aynı havanda su dövdükleri sürece bir yere varacakları yok...
121 entry daha
hesabın var mı? giriş yap