1 entry daha
  • algı yönetiminin ilginç örneklerinden bir tanesi.

    1944 senesinde ikinci dünya savaşında almanlara karşı mücadele eden o zamanın amerikan istihbaratı oss yani şimdiki cıa'nin babası olur kendileri son derece ilginç bir operasyon dizayn etti.

    buna göre almanyada en çok kullanılan ve üstünde führer adolf hitlerin yakışıklı bir profil resmi olan pulun aynısını bastılar yalnız tek farkla ki hitlerin yüzünün yarısı çürümüş ve kafatası ortaya çıkmış üstelik postanın altında da "mahvolmuş imparatorluk" yazıyor
    (bu almancada karışık bir kelime umarım doğru tutturmuşuzdur farklı bir anlamı varsa almancası iyi olan arkadaşlar yorum kısmına yazabilir)

    sonra bu pulları üzerinde gerçek insanların gerçek adresleri olan binlerce zarfın üzerine üşenmeden yapıştırdılar. burada amaç bu zarflar evlerine ulaşan alman sivillerin moralini bozmak ve "bak biz sizin postanıza kadar geldik daha ne direniyorsunuz bitti bu iş" mesajı vermekti.

    iyide bu kadar zarfı almanyaya postalayacak halleri yoktu yani zarfları alman posta servisine nasıl sokacaklardı.

    oss bunun da çaresini buldu. buna göre amerikan uçakları gidip kendilerine havaya uçuracak bir posta treni buluyorlar ve treni delik deşik ediyorlardı. tabi vagonlarda taşınan bir ton mektup çuvalı da sağa sola savruluyordu. savaş uçakları işlerini bitirdikten hemen sonra kargo uçakları geliyor ve tren enkazının üstüne içinde bu pullar yapıştırılmış mektuplar olan mektup çuvallarını havadan atıyorlardı.

    kaza sonrası gelen almanlarda bu havadan atılmış çuvalları diğer posta çuvallarının içine katarak normal posta servisinin içine sokmuş oluyorlardı.

    almanlar bu işe uyanana kadar yüz binlerce kuru kafası çıkmış hitler resimli pul hedeflerine ulaştı. oss güzel bir gol atmıştı.

    her zaman derim sevgili dostlar savaş ve mücadele bilek gücünden ziyade zihin gücüyle alakalıdır.kafasını kullanmayanın bileği ne kadar kuvvetli olursa olsun o bilekle kendini dövdürürler ve karşısında oturup patlamış mısır yerler.

    ha bu arada patlamış mısır demişken oss'nin bahsettiğim bu operasyonunun ismi "operation cornflakes" yani patlamış mısır operasyonudur.

    algı yönetimi sayfasından alıntıdır
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap