1 entry daha
  • bu islemi ankara esenboga havalimaninda yapmak tam bir zanaat ve beceri gerektirir. bir esenboga klasigi daha karsimizdadir. olaylar soyle gelisir: yukluce bir alisveristen sonra tax refund islemi icin bir fatura istenir (ki zaten oraya tax free isareti oldugu icin gidilmistir) ve tezgahtarlarin memnuniyetsiz bakislari altinda doldurulmasi beklenir. normal surece gore bu faturayla ve alinan mallarla havaalaninda gumruk mudurlugune gidilecek ve tax refund islemi yapilacak, boylelikle de odenen paranin %20si geri alinacaktir. bu islemin uluslararasi terminallerde, insanlarin en kolay ulasabilecekleri ve en hizlica halledebilecekleri sekilde ayarlandigini belirtelim oncelikle.

    tabi olaylar ankara esenboga semalarinda farkli gelismektedir. havalimanlarinda 24 saat hizmet vermesi zorunlu olan bu tax refund gisesi ve de gumruk islemlerinin yapilacagi gumluk mudurlugu nerede konuslanmistir acaba? dis hatlar gelen yolcu terminalinde! burada altini cizdigimiz kisim "gelen yolcu" oluyor cunku yurtdisina gitmek uzere guvenligi gec(ebil)mis insanlarin gitmesi gereken yer alt katta!

    tabi altkata inilmeden onceli hicbiryerde ve hicbirsekilde isaret, levha vs. bulunmamasi engeli asildiktan ve 10 kisiye sorduktan, ve aranilan mekanin giden yolcu degil gelen yolcu terminalinde oldugu anlasildiktan sonra engelli kosumuz baslamistir. ve inanin bana bu sadece bir baslangictir.

    alt kata inilir. bu arada bu islemin check in'den once yapilmasi gerektigini belirtelim (yoksa mallar elinizde olmayacaktir artik), yani vaktimiz giderek daralmaktadir. alt katta otomatik kapilarin onunde durulur ki birisi disari ciksin ve siz de iceri girebilin. nasil olacak da olacak diye dusunurken gelen yolcu akimindan faydalanilarak iceri dalinir ve ilk polis memuruna durum anlatilir. anlamamissa (ki tax refund islemi cok yaygin degil) amirine de durum aciklandiktan sonra, 'haaa siz vergi seyini geri almak icin... tamam iceri gecin, arkadas uyuyor cagiralim' cumlecigi yankilanir kulaklarda. ama artik sona az kalmistir. tabi gumruk memurunun yapilan islemi anlamasi da bir o kadar surer. burada akillara takilan soru yabanci birisinin tum bu surecten gecme olasiliginin yuzde kac oldugudur.

    sonuc ve oz: bosverin tax free alisverisi, odeyin pasa pasa %20 lik verginizi!
102 entry daha
hesabın var mı? giriş yap