• hayvanlarda kanserojen* oldugu bilinen, insan sagligi uzerine olasi kotu etkileri kanitlanamamis kimyasal madde.

    oncelikle sunu belirtmek gerekir ki tukettigimiz gidalar dogal olarak acrylamide icermez ve uretim esnasinda da kesinlikle eklenmez. yani plastik yemediginiz surece acrylamide'le isiniz olmaz diye dusunebilirsiniz. 2002 nisan ayina kadar da herkes boyle dusunurmus zaten, ta ki bir grup isvecli bilimadami (bu sefer isvicreliler'den once davranmislar) nisasta iceren gidalarin yuksek isida (120°c ustu) pisirilmesi sonucu acrylamide olusturabildigini iddia edene kadar. bu haber uzerine herkesin beti benzi atmis* tabii, cunku nisasta iceren ve yuksek isida pisen gida deyince akla ilk gelen herkesin bolca tukettigi patates kizartmasidir*. acrylamide'in hayvanlarda kanserojen oldugunu uzerine bulgular da var. olayin vahameti ortada.

    abd gida ve ilac dairesi* 750 ceside yakin gidayi test etmis. patates kizartmasi yaninda ekmek gibi yuksek karbonhidratli urunler, tahil urunleri, bebek mamalari, kuruyemisler, cikolatali urunler, kahve ve siyah zeytin gibi bircok gida maddesinde de degisen miktarlarda acrylamide bulundugunu tespit edilmis.

    hemen dort koldan arastirmalara baslanmis, insanlar uzerindeki etkisi nedir bu acrylamide'in diye. velakin bugune bugun hic kimse insan sagligi uzerine kotu etkisi vardir diye bir sonuca ulasamamis.

    daha fazla okuyup ogrenecegim diyenler icin:
    http://www.acrylamide-food.org/
    http://www.foodriskclearinghouse.umd.edu/…amide.cfm
    http://www.cfsan.fda.gov/~dms/acrydata.html
    http://www.cfsan.fda.gov/~dms/acryfaq.html
    http://www.hc-sc.gc.ca/…/e_acrylamide_and_food.html
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap