• ''kömürden elektrik üretimi; ulaşım, sanayi, ısınma ve tarımdan kaynaklanan kirlilik nedeniyle zaten düşük olan dış ortam hava kalitesini daha da düşürüyor. kömürlü termik santraller, büyük miktarda parçacıklı madde (pm), sülfür dioksit ve dolaylı olarak ozon oluşumuna neden olan nitrojen oksit salımında bulunur. bu kirleticilerden sağlık açısından en endişe verici olanları çapı 2,5 mikron’un altında olan parçacıklı maddeler (pm2,5) ve ozondur. bu çalışmanın sonuçlarına göre türkiye’de pm maruziyetine atfedilebilen sağlık sorunlarının %20’si termik santrallerde yakılan kömürden kaynaklanmaktadır. bu kirleticilere uzun süreli maruz kalmanın akciğerler ve kalp üzerindeki etkilerini gösteren önemli tıbbi bulgular mevcuttur. bu etkilerden bazıları bronşit, amfi em ve akciğer kanseri gibi kronik solunum hastalıkları ve kalp krizi (miyokard enfarktüsü), konjestif kalp yetmezliği ve kardiyak aritmileri gibi kalp-damar hastalıklarıdır. akut etkiler göğüs sıkışması, öksürme ve şiddetli astım krizleri gibi solunumla ilgili semptomları da içerir. hassasiyeti olan çocuklar, yaşlı insanlar ve hastalar bu tip etkilere daha açıktır. kömürlü termik santrallerden salınan baca gazı içinde cıva gibi ağır metaller ile dioksin ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (pah’lar) gibi kalıcı organik kirleticiler (pop’lar) de bulunmaktadır. bunlar ya solunum yoluyla doğrudan ya da besin ve su yoluyla dolaylı olarak alınır. cıvaya yoğun miktarda maruz kalındığında çocuklarda bilişsel gelişim olumsuz etkilenebilir; fetüsün hayati organlarında geri dönüşü olmayan zararlar meydana gelebilir. bu nedenle termik santrallerden kaynaklanan büyük miktarlı cıva salımları insan sağlığı açısından ciddi endişe kaynağıdır.

    insan sağlığı üzerindeki çifte yük: hava kirliliği ve iklim değişikliği

    kömür kullanımı, iklim değişikliğine muazzam bir katkı sağlamaktadır. iklim değişikliği, dünya sağlık örgütü başkanı tarafından 21. yüzyılın en önemli halk sağlığı sorunu olarak tanımlanmıştır. türkiye’de, sadece kömürlü termik santrallerden kaynaklanan co2 salımlarına dair açıklanan resmi veri yoktur. ab üyesi 28 ülkenin verilerine bakıldığında ise, bu ülkelerin toplam sera gazı salımlarının %20’sinin kömürden kaynaklandığı görülmektedir. öte yandan, türkiye’nin şimdiden iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini yaşadığını gösteren bilimsel kanıtlar artmaktadır. insan sağlığı, özellikle akdeniz bölgesinde artış gösteren sıcak hava dalgaları ve su sıkıntısı nedeniyle tehdit altındadır. fosil yakıtların, özellikle kömür kullanımının azaltılması, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerini önlemek için ön koşuldur; ayrıca bu durum hava kirliliğini azaltacağı için toplum sağlığını kısa vadede de koruyacaktır.''

    termik santrallerin insan ve çevre sağlığına olan ürkütücü ve kerte kerte meydana gelen etkilerini; küresel ısınmaya katkılarını anlatan, heal'in hazırlamış olduğu ödenmeyen sağlık faturası isimli kapsamlı araştırmanın devamını buradanokuyabilirsiniz.

    birgün'ün kazdağları acil destek bekliyor başlıklı haberi.

    11 ocak 2017'de idk (inceleme değerlendirme komisyonu) toplantısı gerçekleşecek olan ve sonucunda çed kararının verileceği yenice çırpılar termik santrali projesi, yaklaşık bir buçuk yıldır kazdağı sakinlerinin, çevre örgütleri ve birçok kurumun desteği ile ötelenerek bu güne kadar gelinmiş.

    kazdağı'nın, onu evi bilenlerin, denizini, tarihini, güneşini, destanlarını, doğasını sevenlerin imzalarına ihtiyacı var. konunun bilinirliğinin ve desteğinin artırılması gerek. yoksa zeus'un laneti üzerimizde, haberiniz olsun *

    itiraz etmek ve desteğinizi somutlaştırmak için 350ankara'nın hazırlamış olduğu itiraz dilekçesi'ni bimer üzerinden imzalayabilirsiniz.

    haydi uplayalım.

    edit: imla
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap