94 entry daha
  • yazar adama kızılmaz, hayal kuruyor diye bile sevmek lazımdır şeklinde aklıbikarışhavadagenç zamanlarımdaki iddialarımı bana afiyetle yediren adamdır orhan pamuk.

    arada sırada edebiyat dünyasında yaşadığı muazzam yenilgilerin, aldığı sıkı ayarların hiçbirinin "orhan pamuk okuyorum, popüler olana hemen bok atan çok bilmişlerden iğreniyorum"cu okurlara pek yansımadığı yansıtılmadığı yazardır. "türk'ün gururu"dur, "avrupa avrupa duy sesimizi" serzenişindeki ayak sesidir, edebiyatımızın altın çocuğudur, çünkü, son romanının yirmibeşbininci baskısından, hiç olmadı nasıl da her dile çevrildiğinden dem vurulur yalnızca basında. zaten orhan pamuk okuru da buralardan tanımıştır kendisini, başka mecralarda neler olduğunu bilmez, bilmek istemez.

    isterdim ki yalçın küçük'ün -üstelik artık nerdeyse buna emin olduğumuz son zamanlarda- bunamadığını (bkz: bunamak) bana gene yalçın küçük kanıtlasın; lakin hayır, bizler "oha abartmış artık" diyerek bir yalçın küçük kitabı ve öfkeli kırmızı kaşkol'ün orhan bey hakkında görüşlerini okurken yine kitabın dışında bizlere yansıyan görüntüsü ile sayın pamuk, "abartmıyor; bakın nasıl da varım ben, nasıl da tam da dediği gibi bir adamım, tersi gibi görünmeye çalıştıkça nasıl düz yansıyorum, kendi gerçeğimle göründüğümü nasıl anlayamıyorum" diyen bir adam olmuştur.

    sabetaycı'lığından tutun da intihalciliğine kadar bay pamuk, hakkında sorulan hiç bir sağlam sorunun yanıtı olmayı başaramamıştır. belki cevap vermeye değer görmemiştir, belki kar saçmalığını yazmakla meşguldür, vasat bir romancı, kötü bir edebiyatçı olsanız sizin de zamanınız olmayabilir. meşguldür. meşgul bir projedir orhan pamuk, bir proje olarak başarılıdır, hem de çok başarılıdır, bir edebiyatçı olarak ise, "bir edebiyatçı olarak" şeklinde bir girişin ardına adının konması -bence- hatadır.
3034 entry daha
hesabın var mı? giriş yap