12 entry daha
  • (#65272844) gelen mesajlara toplu cevap veriyorum.

    bir arkadasim (ercan diyelim ) bu antlasmayla aldigi vize sayesinde 3 yildir ingilterede yasiyor. burada onun seruveninden yola cikarak bu antlasmayi anlatmayi deneyecegim.

    oncelikle ankara antlasmasi nedir?

    https://www.gov.uk/…urkish-business-person/overview

    ecaa ( turkish businessperson visa )

    u.k sinirlari dahilinde bir isletme kurmak ya da self employed olarak calismak uzere verilen bir vize cesidi.

    vize sahipleri basvuruda belirttikleri isletmeyi acma, var olan bir isletmeye ortak olma ya da self employed olarak birden fazla firmayla kisa sureli kontrat yaparak calisma hakkina sahiptir. bu vizeyle herhangi bir firmada ise girerek calısamazsınız.

    (bir firmaya bagli olarak calismak icin almaniz gerek vize turkish worker visa ancak o konuda cok bilgim yok.
    https://www.gov.uk/turkish-worker )

    ankara antlasmasi icin basvuruda istedikleri dokumanlar

    https://www.gov.uk/…rson/documents-you-must-provide

    - gecerli bir pasaport ya da gecerli seyahat belgesi.
    ( pasaport disinda neyle basvurulabiliyor bilmiyorum. ogrenince editlerim)

    - sizin ve varsa esiniz ve cocuklariniz gibi sizin uzerinizden vizeye basvuranlarin 6 ay boyunca u.k'de yasamaniza yetecek kadar para.
    (ercan yaklasik £2000luk bir hesap acti londrada. 6 aylik vizeyle her banka hesap acmak istemiyor size. muhasebecinizden alacaginiz x sahsi ecaa ya basvuruda bulunacak ve burada yasayacaktir. bu nedenle banka hesabina ihtiyaci vardir turunden bir yazi isinizi kolaylastirir.)

    - u.k de ki yasama giderleriniz. kira kontratiniz, mortgate odemeleriniz, faturalariniz, ya da akrabalariniza gonderdiginiz paranin belgesi.

    eger u.k ye kisa sure once giris yaptiysaniz (evinizin/odanizin) kira kontrati veya odeme yaptiginiza dair belge ( ya da bir tanidiginizin yaninda kaliyorsaniz x sahsi bu adreste yasamaktadir. bu adresi kullanmasinda bir sakinca yoktur yazili bir belge) yeterli olacaktir.

    - u.k deki kazanimlariniz
    (orada yasamaya yeni basladiginiz icin henuz bir kazaniminiz yok. bos birakin )

    - turkiyede yasayanlardan tuberkuloz testi istenmiyor. eger listedeki ulkelerden birinde yasiyorsaniz hasta olmadiginiza dair belge.

    ısinizle ilgili belgeler

    - businnes plan

    kurmak ıstediginiz isletmenin ya da self employed olarak sizin 1 ve 3 yillik is planlari.
    bu plan belirtilen surelerdeki gelir - gider - kar tablonuzu icerir.
    ( ercan konuya cok uzak oldugu icin bu plani £200'a anlastigi muhasebeciyle beraber hazirladi. ancak biraz arastirmayla ve eski orneklere bakarak kendi kendine hazirlayan cok tanidigi var)

    - isletmenizin varsa tasinmazlari ya da acildiginda kullanacagi tasinmazin on anlasmasi.

    - potansiyle musteri anlasmalariniz. yani vizenizi aldiktan sonra sizden hizmet almayi kabul etmis firma ya da kisilerden bir mektup.

    ( eger hali hazirda kurulu olan bir isletmeye ortak olacaksaniz;

    - ortaklik anlasmasi

    - sigorta dokumanlari

    - sirket banka hesaplari )

    - hm revenue and customs (hmrc) vergi dairesine kaydiniz varsa bununla ilgili dokumanlar. ( basvurudan once u.k' de hic calismadiysaniz vizeyi aldiktan sonra basvuracaksiniz)

    - yapacaginiz is icin yeterliliginizi kanitlayan belgeler.

    aldiginiz butun egitimleri, sertifikalari, daha once bu isi yaptiysaniz sgk dokumleri, tavsiye mektuplari, isi yaparken cekilmis fotograflarinizi kisacasi daha once bu isi yaptiginiza ya da u.k de yapabileceginize dair elinizde bulunan herseyi sunuyorsunuz. bunlardan hicbiri size sart olarak sunulmasa da basvurunuzu guclendirmek ve yapacaginiz iste ne kadar ciddi oldugunuzu kanitlamak icin gerekli.

    - sermayeniz.

    miktari yapacaginiz ise gore degismekte. bir dukkan acacak ya da alim satim yapacak bir isletme kuracaksaniz bu miktar biraz yuksek oluyor haliyle. self employed calisacaksaniz £2000 - £3000 civari yeterli oluyor genelde.
    bu parayi u.k bankalarindan birinde acacaginiz bir hesapta gosterebileceginiz gibi tr'deki banka hesabinizda bekletip dokumanlarini gosterebilirsiniz de.

    - eger sermayeniz size baskasi tarafindan ( akraba, arkadas, yatirimci) veriliyorsa bunu da kanitlamaniz gerekir.

    - yapacaginiz isi detayli anlatacaginiz bir belge. ( bu kisim zaten bussines planda olmali neden ekstra olarak belirtmisler bilmiyorum)

    bu belgeleri hazirlayarak ingiltereye gitmeden turkiyede direkt konsolosluga basvuruda bulunabiliyorsunuz. ingilteredeki basvuru sonuclanma suresinin aksine turkiyede 3 hafta civarinda sonuclaniyor basvurular.

    gelelim ercanin hikayesine

    2014 yilinda turkiyede bir universitede hala ogrenciyken londra'da bir dil okuluna 1 aylik kayit yaptirarak basladi seruvenine.
    £400 dil okulu
    £100 vize ucreti (short term study up to 6 months)
    £100 ucak bileti
    £15 sigorta
    ve £400 cep harcligiyla yola cikti. (baska parasi yoktu zaten :)

    haftalik £50 pounda 3. zone da tuttugu odada yasamaya basladi.ingilizcesi zaten yeterli oldugu ve dil okuluna daha fazla para odemek istemedigi icin 1 aydan sonra dil okuluna devam etmedi. ancak dil seviyesini cok daha iyi noktalara tasimak icin en az 6 aylik bir dil egitimi almis olmayi tercih ederdi.

    2. ayin sonunda bir avukatla goruserek hazirlamasi gereken evraklari ogrendi ve hazirliklara basladi.
    zaten turkiyede profesyonel olarak yaptigi meslegi uzerinden basvurmayi planlamisti. hatta turkiyeden ayrilmadan once yukarida bahsi gecen tavsiye mektuplari, calisma belgelerini hazirlamisti.

    basvuru yaptiginda banka hesabinda turkiyedeki kardesleri tarafindan gonderilen yaklasik £2000 vardi. freelancer oldugu icin yeterli bir miktar.

    toplamda 9 potansiyel musteri mektubu ( bunlardan biri londranin en bilindik alternatif sanat mekanlarindan biriydi) alarak basvuru dosyasini hazirladi. £600 avukatlik £200 business plan ucreti olmak uzere £800 odeyerek 6 aylik vizesinin bitmesine 2 gun kala basvuru yapti.

    simdi dusununce bu kadar parayi avukata ve muhasebeciye vermek gerekli miydi emin degiliz. cunku avukat ya da danismanin yaptigi is asagi yukari benim bu yazida anlattiklarimi anlatarak size hazirlayacaginiz evraklari soylemek. ortalama bir eksi sozluk yazari biraz arastirarak bu isi kendi basina halledebilir diye dusunuyorum. tabii o kadar para icin hic risk almamayi da dusunebilirsiniz.

    guncel fiyatlar en basit avukat basvuru için 1500£ istiyor artık. 2500£'dan pazarlığı açtıklarını belirtelim. ek iş olarak business plan yazanlar bile en az 500£ alıyor.

    calisma iznini alana kadar gecen surede hem calismak istedigi alanda islerin nasil yurudugunu ogrenmek hem de kimseyi tanimadigi bu networke dahil olmak icin bulabildigi butun gonullu islere gitti. ustelik bu firma ve sahislardan potansiyel musteri mektubu almak da kolay oldu. burada desifre etmemek icin ne oldugunu soyleyemem ama, meslegi gonullu calismaya cok musait oldugu icin sansliydi. (sanat,sepet,tasarim diyeyim siz anlayin)

    gidisinden calisma iznini aldigi tarihe kadar gecen 10.5 aylik surede yasamak icin £400 tabii ki yeterli bir para degil. ancak calisma izninizi almadan calismaya kalkar ve yakalanirsaniz , kulaginizdan tuttuklari gibi gecmisinizi siler ulkeden atarlar. ona gore hesabinizi yapin. bu sure zarfinda yetecek kadar paraniz olsun cebinizde. ya da kulaginizi saklayin.

    4.5 aylik bir bekleme surecinden sonra vizesi onaylandi.

    vize onaylandiginda yapilmasi gereken seyler

    police registration. polis merkezine gidip adres kaydinizi yeni vizenizle beraber guncelliyorsunuz.

    hmrc kaydi muhasebeciniz sizin adiniza basvuruyor

    national ınsurance number (uk kimlik no diyelim ) sahsen basvuru yapiyorsunuz.

    public liability ınsurance self employed calisacaksaniz kendi sigortanizi kendiniz yapmaniz gerekiyor.

    artik uk de 1 yil yasama ve calisma izniniz var.

    bekleme suresini iyi degerlendirip calisma iznini alir almaz calismaya baslamaniz cok onemli. cunku bir sonraki basvuru doneminde - ki bu sefer 3 yillik vize icin basvuracaksiniz - gecirdiginiz 1 yili butun ayrintilariyla sunacaksiniz. home office bu sefer gecen 1 yili nasil degerlendirdiginize bakacak. dikkat ettikleri sey bu 1 yil icinde gercekten basvurdugunuz isi yaptiniz mi. bu antlasmayla vize alarak hic alakasi olmayan islerde buyuk paralar kovalayan insanlar var.tabii ki illegal olarak. ıkinci basvuru zamaninda yana yakila evrak toparlamaya calistiklari gorulmustur.

    bu vizeyle uk de bulunuyorsaniz 1 yil icinde 6 aydan daha fazla yurt disinda kalmamaniz gerekmektedir. ercan vizesini alir almaz tr ye dondu. toplamda 5 ayini tr de gecirdi. yinede 24 ayri firmaya 56 ayri proje yaparak , £15000 karla 1 yili tamamladi.

    ercanin 5 ayini tr de gecirebilecek kadar rahat olmasinin sebebi yaptigi isin kultur sanat alaninda olmasi ve gercekten sadece o isi yaparak hayatta kalmasi. siz yine de o kadar uzun sure yurt disinda kalmayin derim ben.

    1 yilin sonunda yukaridaki islemlerin biraz degisigini yaparak ve 1 yillik is hayatini ozetleyerek ' bu sefer avukat ya da danisman yardimi olmadan kendi hazirliklariyla' basvurdu ve su anda 3 yillik oturma iznine sahip.

    3 yillik vizesinin bitiminde - yeni kurallara gore - yeniden 3 yillik vize icin basvuru yapacak ancak bundan 1 yil sonra yani toplamda 5 yil sonra sinirsiz oturum icin basvuru yapacak. bu basvuruda da gecirdigi 4 yilin ozetini isteyecekler. eger 4 yil icinde gercekten kendi isini yaptigina ikna olurlarsa ve vergilerini duzenli odeyip uymasi gerek kurallara uyduysa uk de sinirsiz oturuma sahip olacak.
    sinirsiz oturumun guzelligi artik basvuruda belirttiginiz is haricinde de is yapabilecek olmaniz. yani artik sinirsiz calisma iznine sahipsiniz. ne is isterseniz onu yaparsiniz.

    6. yilin sonunda ise uk vatandasligi icin basvuruda bulunacak ve bir aksilik olmazsa kabul edilip uk pasaportu sahibi olacak.

    bu seruvende anlatilacak cok sey var ancak basvuru yapma niyetinde olan sizleri ilgilendiren teknik kisim yaklasik olarak bu kadar. zor bir surec ancak gozunuzu korkutmasin. yapacaginiz iste yeterli oldugunuzu dusunuyorsaniz ve rahatinizi bozup sifirdan baslamayi goze alabiliyorsaniz denemeye deger.

    simdilik bu kadar. ben avukat ya da danisman degilim. daha once bu sureci atlatmis ve ercan gibi bircok arkadasimin basvurusunu yakindan takip etmis biriyim sadece.
    bir sure istanbuldayim. zamanim olursa ve bir yerlerde denk gelebilirsek hazirlamis oldugunuz basvurularinizi incelemeye calisirim.

    edit: @nick benim neyime uyardi. avukat ve business plan fiyatlari guncellendi.

    edit 2 : mart 2018 de degisen kurallar .
185 entry daha
hesabın var mı? giriş yap