15436 entry daha
  • bal arılarının * "oğul verme süreci"nde (yani bir grup arı, yeni bir yere yerleşmek, yeni koloni oluşturmak için eski kraliçe arıyla birlikte kovanı terk ettiğinde) kovana yeni kraliçe seçilirken kafes usulü uygulanması.

    --- alıntı ---

    oğul verme süreci

    oğul vermeye hazırlık, büyük bir sükûnet içinde cereyan eder. ekseriya mayıs da, işçiler, birkaç kraliçe odacığı yaparlar. içinde özel bir besleme ile genç kraliçeyi yetiştirirler. oğul vermek için, bir kraliçe kâfidir. ancak arılar, bir tek kraliçenin, ölme ihtimalini düşünerek, birkaç kraliçe yetiştirirler.

    oğul vermeye istekli kolonilerde, anaya artık bol besin verilmez. bunun sebebi, oğul verme sırasında uçabilmesini sağlamaktır. hatta anaarı, işçi arılar tarafından itilip kakılır, petekler üzerinde arkasından kovalanır. uzun uçuşlara hazırlanır. nektar ve polen toplama işi yavaşlamıştır.

    yeni kraliçe hücresinden çıkmadan bir hafta evvel, arı toplumu, kovandan ayrılır. burada da yine oğul verme süreci, önce işçilerden başlar. işçiler, kovandan ayrılmadan birkaç gün önce, işlerini bırakırlar ve eğer toplulukları kalabalık ise, kovanın uçma deliği önünde toplanırlar. bundan sonra, hep birden karar vermiş gibi, büyük bir heyecanla, kovanın bal odalarına hücum ederler ve midelerini bal ile doldururlar. bu beslenmenin sonucunda ,bir kısmının karınları öylesine şişer ki; vücut esnekliklerini kaybederler. iğnelerini kullanamazlar. besin için çiçekleri dolaşmaya vakitleri yoktur. kendilerine yeni bir barınma yeri bulmak zorundadırlar.

    odacıklarına hapsedilmiş kraliçeler, bu ufacık deliklerden beslenirler.
    bundan sonra, hep birden uçma deliğinden dışarı çıkarlar ve daireler çizerek, bir bulut gibi yavaş yavaş havaya yükselirler. bunlarla birlikte eski kraliçe de, kovanı terk eder. yeni topluluğu kokusuyla yöneten kraliçe, her hangi bir ağaç dalını veya buna benzer bir yeri seçer.

    gözcü arılar, hatta oğuldan birkaç gün önce, dört tarafa; bazen uzaklara uçarak, kendilerine uygun bir yuva ararlar. böyle bir yer bulunca, oğul toplumunu, bulunan yeni yere doğru harekete geçirirler ve yeni bulunan yuvaya yerleşirler.

    şayet arı topluluğu yalnız bir defa oğul verirse, ilk kraliçeden çıktıktan sonra, yedek diğer kraliçelerin odacıkları, işçi arılar tarafından yok edilir. eğer arı topluluğu, ikinci oğlu verecekse, o zaman işçiler, diğer genç kraliçeleri hayatta bırakırlar. ancak bunlar, kendi odalarından dışarıya çıkamazlar. çünkü yönetici kraliçe, onları öldürmek isteyecektir. kraliçeler, odacıklarının ufak deliğinden, ancak hortumlarını dışarıya çıkarırlar ve işçiler tarafından beslenirler.

    bu sırada yönetici kraliçe, tüte diye bir ses çıkarır. hapsedilmiş kraliçelerde, buna benzer bir sesle cevap verirler. bu ses, kapalı odacıklardan dışarıya, kuvak kuvak gibi yankılanır. bu sesler duyulduğu müddetçe, hapsolundukları odacıklardan dışarı çıkmazlar.

    --- alıntı ---

    kaynak: http://www.yaklasansaat.com/…r/arilar_uremeleri.asp
26333 entry daha
hesabın var mı? giriş yap