15472 entry daha
  • öncesi ; 6.bölüm 36 boys

    şimdi çizmeye,italya'ya geçelim.

    italya'nın kuzeydoğusunda trento bölgesinde ki moena(comune de moena) köyündeyiz.bu köyde her yıl 'türkiye festivali' düzenlenmekte,türk adetleri,gelenekleri sergilenmekte ve gösteriler yapılmaktadır.moena, la turchia diye anılmakta ve adının hakkını vermektedir.moena'nın sokaklarında türk bayrakları dalgalanmakta,halk köyün meydanında ki yeniçeri kabartmasını kahramanları olarak görmektedir.festival sırasında;köyün en yaşlısı padişah kıyafetleriyle hükümdar olmakta,köylüler fes ve bıyık takmaktadır.ayrıca köy sakinleri evlerine türk bayrakları asmaktadır.kısaca;moena festival kapsamında adeta türkleşmektedir.

    hikayemizin kahramanı 'balaban' lakaplı yeniçeri hasan.balaban hasan sıradan bir yeniçeri değildir.üç dil bilen ve istihbarat subayı olan 'balaban hasan' sık sık kılık değiştirip farklı ülkelere gitmektedir.osmanlı'nın o dönem ki sadrazamı merzifonlu kara mustafa paşa ,balaban hasan'a bir görev verir.o sıralar viyana kuşatması hazırlıkları yapılmakta, istihbarat hazırlıkları sürmektedir.ancak kuşatmanın ağırdan alınması üzerine sadrazama karşı gelen balaban hasan, hakkında idam kararı verilir.kararın üstüne cellatlar balaban hasan'ın kellesini vurmaya götürmektedir.yeniçeri ağası,balaban'ın idamına razı olmaz ve onun kaçmasını sağlar.askerlik aşkıyla yanıp tutuşan balaban,kendini viyana'da bulur.2.viyana kuşatması sırasında yaralanan balaban hasan moena'ya sığınır.yaralı halde köylüler tarafından bulunan balaban hasan iyileştirilir.kısa süre sonra orada evlenen balaban hasan köyü ,memleketi belirler.köylüler tarafından da oldukça sevilen balaban,köylülere yapılan haksızlık karşısında durunca bir anda kahramanlaşır.köy halkına savaş tekniklerini kendilerini savunmayı öğretir.moenalılar balaban'a minnettardır o günden sonra.onun hatırasına saygı olarak,ölümünden sonra moenalılar balaban hasan'ı anmaya başlarlar.o yıllardan beri.,köylülerin tabiriyle 'el turco' artık moena'nın halk kahramanı olmuş ve türk festivali başlamıştır.

    günümüze kadar moenalılar, balaban hasan'ın anısına saygı göstermekte ve onun için bu festivali düzenlemektedirler.moena'lılar türkçe bilmiyorlar,türkiye'ye hiç gelmemişler ama bu adetlerinden asla vazgeçmiyorlar.sokaklarında türk bayrakları,kalplerinde türkiye var bu insanların.kitaplardan,televizyonlardan olabildiğince takip etmeye çalışıyorlar türkiye'yi.festival her sene 19-21 ağustos arası yapılıyor.festival boyunca türk yemekleri bile pişiriliyor.kendilerini türk gibi gören moena'lılar dedelerinden dinledikleri bu hikayeye sımsıkı sarılmış durumdalar.gerçek her ne olursa olsun türklerle güçlü bağları olduklarına inanmaya devam edecekler.

    fotoğraflara bakmak isterseniz buyurun

    bir bilgi notu da nomisma'dan. bu köyün muhtarı diyebiliriz yerel yöneticisi türkiye'ye özellikle istanbul'a gelmek istemiş vakti zamanında ve 3 kişi bir araba ile italya'dan yola çıkmışlar. kapıkule'den türkiye'ye giriş yapmışlar ve bir gece yarısı istanbul'a doğru yola çıkmışlar. yollarda kimseler yokmuş ne araba ne kamyon. istanbul'a yaklaştıklarında askeri bir devriye ekibi bunları durdurmuş ve kimlik kontrolü yapmış. o gün tarih 12 eylül 1980 :) darbe olduğu saatlerde bu amcalar istanbul'a ulaşmaya çalışıyorlarmış. onlarda ne yapsınlar 1-2 gün istanbul dışında bir otelde kalmış sonra da gerekli izinleri alarak ülkeden çıkış yapmışlar.
26323 entry daha
hesabın var mı? giriş yap