3 entry daha
  • nietzsche'nin bazen hepimizin aklına gelip merak ettiği bir deha diğer bir dehayı nasıl görüp nasıl yorumlar ve ondan nasıl çıkarımlarda bulunur sorularının cevaplarını bulmamızı sağladığı eseridir. 1873'te yazmaya başlanan ve 1876'da tamamlanan (bkz: untimely meditations)(bkz: thoughts out of season) (bkz: zamana aykırı düşünceler) adlarıyla kitaplaştırılmış 4 makaleden biridir aslında (bkz: eğitimci olarak schopenhauer) veya almanca ismiyle (bkz: schopenhauer als erzieher). diğer makaleler (bkz: david strauss: the confessor and the writer), (bkz: on the use and abuse of history for life), (bkz: richard wagner in bayreuth). bu makaleler ayrı şekilde kitaplaştırılmış şekilde de bulunabilmekte ben mesela öyle bir basımdan okudum eğitimci olarak schopenhauer'i ama hepsinin bir arada bulunduğu basımlar da ulaşılabilir durumda.
    okurken altını çizdiğim birkaç bölüm yazıcam umarım birilerinin işine yarar veya birilerinin merakını uyandırır. hata varsa şimdiden affınıza sığınıyorum.

    "kapital, toplumsal ilişkiler adlı büyücülüğün ürünüdür çünkü kapital topluma karşı bir meydan okuma biçimidir. ona kendi yöntemleriyle yanıt vermek gerekmektedir. kapitali, ahlaki ya da ekonomik rasyonellikten yola çıkılarak bir skandal olarak sunamazsınız. kapital kendisine simgesel kurallara göre meydan okunması gereken bir meydan okumadır."

    "hayat nehrinden geçerken sadece senin kullanman gereken köprüyü senden başka hiç kimse, ama hiç kimse kuramaz. daha kesin konuşmak gerekirse, seni bu nehrin öte yakasına taşımak isteyen sayısız yol, köprü ve yarı-tanrı vardır ama onlar bunu yalnızca senin özün pahasına yaparlar; kendini rehin vererek yitireceksin. bu dünyada sadece senin üzerinde yürüyebileceğin tek bir yol vardır. nereye gider bu yol? bunu sorma, sadece o yoldan git. şu sözü söyleyen kimdi: gittiği yolun kendisini nereye götüreceğini bilmeyen biri kadar yücelen hiç kimse yoktur."

    "devlete hizmet etmeyi kendisi için en yüce görev olarak gören birinin başka hiçbir yüce görev bilmiyor olması mümkündür; ama yine de başka insanlar ve başka görevler vardır – ve bu görevlerden biri, en azından benim devlete hizmet etmekten daha yüce olarak gördüğüm bir görev, bizi, şu sözü edilen de dahil olmak üzere, aptallığı tüm göstergeleriyle birlikte ortadan kaldırmaya davet ediyor."

    "etrafımızda hayaletlere benzeyen şeyler dolanıyor, hayatın her anı bize bir şey anlatmak istiyor, ama biz bu hayalet sesi duymak istemiyoruz. sessiz ve tek başımıza olduğumuz zamanlarda, bir şeyin kulağımıza fısıldanacağından korkuyoruz ve işte bu yüzden sessizliği aşağılayarak kendimizi sosyalleşme ile zehirliyoruz."

    "politikacılar dışındaki insanların politika ile ilgilenmek zorunda kaldıkları tüm devletler kötü bir şekilde kurulmuştur ve bu politikacı bolluğundan dolayı yok olmayı hak eder."
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap