168 entry daha
  • müslümanların evrim teorisine karşı olduğu genellenebilir bir iddia değildir. çünkü islam düşünce tarihinde evrim, "tekamül" kavramı altında çok yoğun bir şekilde işlenmiştir.

    hem teist, hem naturalist arka plana sahip evrim teorileri yüzyıllar boyunca islam coğrafyasında tartışılmıştır. hatta batılı düşünürlerin bu kuramı müslümanlardan öğrendiği zayıf bir idda da değildir.

    dayanak: http://pu.edu.pk/…les/(11) dr. sultan shah_86_2.pdf

    bugüne geldiğimizde ülkemiz için şunu söyleyebiliriz: evrim teorisine karşı sistemli bir eleştiri getirmeye çalışan iki gurup vardır. bunlardan ilki fetö ve adnan oktar olmak üzere bazı cemaatler, ikincisi de halkın içinden münferit kişiler.

    fethullah gülen'in bizzat kendisi evrim teorisini eleştiren bir kitap yazmıştır. ayrıca adem tatlı'nın da cemaat ile ilişkisi malumdur. adnan oktar zaten kediciklerinden artan mesaisini bu işe harcıyor. halkın genelinden gelen çeşitli eleştirilerin çoğunluğu da geleneksel dini motivasyondan kaynaklanıyor. yani vatandaş öyle inandığı için inancına tehdit gördüğü fikre karşı çıkıyor. herhangi bir entelektüel/bilimsel dayanağı yok yani.

    sonuç olarak ülkemizde "ciddi" anlamda bir evrim karşıtlığı söz konusu değildir. bazı gurupların, bazı siyasilerin ve avam tabakasından bazı vatandaşların siyasi, ideolojik ve gelenekçi dini motivasyona dayalı eleştiri ve tepkileri vardır. bunların gücünün tamamını topladığımız da bile ciddi bir karşıtlık ortaya çıkmaz.

    başta ilahiyat fakülteleri olmak üzere akademinin ezici bir çoğunluğu evrim teorisini önemli görmekte ve fikirlerini buna göre şekillendirmektedir. ilk aklıma gelen ilahiyatçılar olan hasan aydın, mehmet bayraktar ve mustafa öztürk, bu konudaki fikirleri herkes tarafından dinlenen ve bilinen hocalardır.

    eğitim müfredatına gelince özellikle biyoloji ile ilgili taslakta "evrim" kelimesini arattım. ancak tek bir kelime bile yok. kasten bahsedilmemiş gibi gözüküyor. bu bir yanlıştır. en kısa sürede biyolojinin temel kuramı müfredata eklenmelidir. newton mekaniğinin fizik için neyse evrim kuramı da biyoloji için odur.
305 entry daha
hesabın var mı? giriş yap