2 entry daha
  • kurumsal sitesi screeninnovations.com olan perde.
    farkı videoda izlenebilir. servet fiyat çekilmektedir. amacı ışıklı ortamda yüksek kontrast alabilmektir.

    piyasada çok çeşitli projeksiyon perdesi ve kumaşı satılmakta. arkası siyah olanlar tercih edilmelidir, bu perdelerde ışık geçirgenliği ve buna bağlı kayıplar önlemiştir. diğer yüzey hemen hemen tümünde aynı özellikleri taşır. çeşitli kalite ve fiyatta piyasada bolca bulunur.

    kendi perdemizi yapabilir miyiz, yaparsak nasıl sorusunu sorarsak;
    diyelim salonunuzda uygun bir köşe ya da sinema odası yapabileceğiniz bir odanız var ve kaliteli bir perdeye tonla para vermek istemiyorsunuz ya da ölçüler işinizi görmüyor. evet iyi bir perde yapabilirsiniz. ben şahsen kendi perdemi kullanmaktayım.

    bunun için 8mm mdflam aldım. ebatları 280x210 ve 360x180 olmak üzere iki çeşittir. ben 280x210 olanını tercih ettim.

    boya olarak yurt dışında projeksiyon perde boyaları satılmakta ama fiyatları çok yüksek ve getirtmesi riskli. bu yüzden kendi boyamı kendim hazırladım. bu esnada değme kimyagerlere taş çıkartan karışımlar denedim. çok uğraştım denemediğim yöntem kalmadı diyebilirim. geldiğim son nokta;

    öncelikle asla parlak boya kullanamayız zira ışığın vurduğu bölge bembeyaz patlayacaktır (hot spot) ve en istenmeyen durumdur. boyamız beyaz olacak ve mat olacak. mat tavan boyası ya da silikonsuz tam mat plastik boya olabilir. ben mat tavan boyası kullandım.

    burada önemli bir nokta var. beyaz renkli boya içerdiği titanyum dioksit ile ışığı yansıtması bakımından iyi sonuç verse de, siyah kalitesini bozacaktır. projeksiyon cihazı perdeye siyah renk göndermez. perdede gördüğün siyah, senin perde rengindir. ışıkları kapattığında odan siyahtır perden de siyahtır. cihazı çalıştırdığında oda ile birlikte perden de ister istemez aydınlanacak, siyah kaliten düşecektir. burada siyah kazanımı için perdeyi çok fazla olmamak kaydı ile griye yakın bir tona getiriyoruz ki, kontrast kazanalım. bunun için mat tavan boyasına her nalburda satılan siyah pigmenti kontrollü bir şekilde kattım ve iyice karıştırarak metale yakın bir gri renk elde ettim.

    mdflam'e uyguladım, sonuç güzeldi.

    daha önce metalik bazı boyaları tek başına uygulamıştım ama sonuç kötü olmuştu, orta alan canlı, kenarlar donuk oluyordu ve vazgeçmiştim. son hazırladığım bu karışıma polisan'ın decoart sedef boyasından katarak görüntüyü daha canlı hale getirmeyi denedim. sedef boya. çeşitli tonları vardı ben beyaz olanını tercih ettim.

    evet görüntü daha canlı oldu ama gene orta alan daha parlaktı ve özellikle maç izlerken sahanın ortasının daha parlak olması keyif kaçırıyordu. karışımı tekrar yaptım. bu sefer sedef boyayı daha az kattım ve tekrar boyadım. sonuç güzeldi, parlaklık homojen olmuştu. kontrollü bir şekilde sedef boyayı arttırdım ve doğru kıvamı yakaladım.

    bu sefer de perdeden tavana ve duvarlara yansıyan ve tekrar perdeye dönen ışık beni rahatsız etmeye başladı. bu yansıyan ışıklar odayı ve dolayısı ile perdeyi aydınlatıyor ve siyah kalitesini düşürüyordu. bunu önlemek için tavandan ve duvardan yansıyan ışığı engellemeliydim ama nasıl? benim bu konuda bir avantajım vardı, o da perdeyi konumlandırdığım yerin eskiden mutfak olması ve sonradan salona katılmasıydı. cep gibi bir şeydi özetle. o bölgenin tavanını ve duvarlarını koyu mat antrasit renginde boyadım. sonuç harikulade olmuştu.

    perdeyi söktüm, alçıpan satıcılarında bulunan enli alüminyum profiller var onları duvara montajladım, perdenin arkasına mavi led döndüm ve perdeyi bu profillere monte ettim. ledleri yakınca arka duvardan yansıyan tatlı bir mavi background elde ettim.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap