12 entry daha
  • youtube isimli platformun en sevilen insanlarından.

    ximo gibi nba özeti ve derlemeleri hazırlayan birkaç tane büyük kanalımız mevcut.
    (bkz: freedawkins)
    (bkz: nba daily recap)
    (bkz: go factory)

    peki bu arkadaşlarımız bu videoları nasıl yapıyorlar. daha doğrusu bu kadar telif ihlaline, nba gibi bir markanın gücüne rağmen youtube'da nasıl hala barınabiliyorlar?(ciddi anlamda büyük paralar kazandıklarını da eklemek isterim)

    not: bu arada youtube telif hakları sözleşmesine dair daha fazla bilgi edinmek isteyenleri, çok uğraşarak yazdığım şu entrime davet ediyorum.
    (bkz: #65745109)

    kendime bu soruyu sordum ve araştırmaya başladım.

    öncelikle nba.tv den aldıkları telifli özet ve röportaj videolarını editleyerek farklı şekillerde kullanıcıya sunuyorlar. hatta bazen editle bile uğraşmadan, doğrudan özet görüntüsünü youtube'a yapıştırıveriyorlar.

    ortalama olarak yıllık 1 milyon dolara yakın para kazandığı tahmin ediliyor ximo kardeşimizin. nba'in kendi videolarının izlenmemesinden ötürü kaybettiği para eminim ki bu miktardan çok daha fazla. çünkü insanlar nba özeti izlemek istediklerinde artık nba'in resmi yayınlarını değil, çok daha pratik bir şekilde sunulan bu youtube yayınlarını takip ediyorlar.

    bu kanalların toplam aylık izlenmeleri, play-off döneminde 1 milyara* ulaşabiliyor. bütün bu izlenmenin nba resmi sitesine aktarıldığını düşünün. kendi reklam politikalarıyla kazanacakları gelir çok yüksek olacaktır.

    fakat nba yönetiminin -nfl ve nhl'in aksine- sıkı politikalarla bu tip kanallara saldırmamasının sebebi nedir? nba istese yasadışı yayından ciddi paralar kazanan bu kanalları çok rahat bir şekilde kapattırabilir.

    nba'in resmi avukatı ve yöneticilerinden adam silver, mit sloan sports analytics conference isimli bir conferansta kendisine sorulan bu soru üzerine, bu tip yayınların nba adına çok büyük bir pazarlama olduğunu söylüyor. nba yönetimi, korsan yayına karşı kaybedilecek bir savaşa girmektense, bu büyük kanalları kullanarak yarı resmi bir pazarlama antlaşması yapmayı daha mantıklı buluyor.

    işin sonunda nba'yin kazandığı kaybettiğinden büyük oluyor, ve çok sevdiğimiz ximo pierto gibi kanallar yaşamaya devam edebiliyor.

    çok büyük bir nba arşivinin de bu sayede elimizin altında yer alması işin en tatlı yanlarından.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap