9 entry daha
  • türkiye' de sık görülen viral bir enfeksiyon hastalığıdır. etkeni tek sarmallı bir rna virusu olan hepatovirustür. virüs alındıktan 2-6 hafta sonra belirtiler ortaya çıkar. sarılık, bulantı, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, grip benzeri semptomlar, idrar renginde koyuluk görülebilir. fakat genellikle ve özellikle çocuklarda semptom vermez.

    fekal oral yolla bulaşır. kontamine sularla, kirli sularla yıkanmış sebze meyvelerle, aile içinde yakın temasla bulaşabilir.

    elisa testiyle anti hav ıgm pozitifliğinin gösterilmesiyle tanı koyulur. karaciğer fonksiyon testlerinde alt yüksekliği olabilir. direkt bilirubin yükseliği görülebilir.

    semptom vermeden anti hav pozitifliği varsa belirtisiz hepatit a, anti hav pozitifliği beraberinde alt yüksekliği varsa sublinik hepatit a, klinik bulgular ve test sonuçları pozitifliği varsa klinik hepatit a denir.

    hepatit b ya da c gibi kronikleşmez, akut seyreder. büyük oranda vücut hastalığı yener ve ömür boyu koruyuculuk gelişir. düşük oranda fulminan seyreder ve bu oran yaş ilerledikçe artar. kısa bir süre içinde akut karaciğer yetmezliği gelişir. karaciğer nakli gerekir. ölümle sonuçlanabilir.

    6 ay arayla 2 doz uygulanan hepatit a aşısı etkin koruyuculuk sağlar.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap