• dilin kökenini açıklarken, dilin tanrı vergisi, kutsal bir yeti olduğu görüşüyle yetinmeyen dil bilimcilerin sunduğu teori.

    insan dilinin kökenin neye dayandığı üzerine türlü kuramlar sunulurken, 19. yüzyılda charles darwin'in doğal seçilimi ve evrim kuramını ortaya atmasıyla, dönemin dil bilimcileri tarafından hala sır olarak kalıp, kanıtlanmayan dilin kökenine dair getirilen bir hipotezdir.

    modern tıptan etkilenerek ortaya çıkan bu hipotez, evrim sonucu dik durmaya başlayan homo sapiens 'in, daha alt bölgeye inen gırtlakları sayesinde zamanla oluşan yutağın dil üretebilme mekanizmasına zemin hazırladığını savunur.
    (bkz: language acquisition device)

    fiziksel ve biyolojik bu değişimlerin, nörolojik değişimleri de beraberinde getirdiği, beyinde dilden sorumlu alanın cortex bağlamında işlev görebileceği tezi de lad mekanizması sonucu ortaya atıldı.

    hala kanıtlanmamış olması, modern insan varlığının son 150 bin yıllık süreçte var olmasına ve homo erectus ve homo neanderthalis insansıların dili üretme yetkinliliğinin olup olmadığının bilinmemesiyle ilişkilidir.

    çağdaş dil bilimcilerden, bu teoriden tam olarak olmasa da bağlantıda kalarak çalışma yapanları araştırmak isterseniz; language acquistion device üzerinde oldukça ilgi gösteren noam chomsky'nin kuramlarına bakabilirsiniz.

    konuyla ilgili makaleler ve araştırmalar:

    ragıp hulusi özdem- dil türeyişi teorilerine toplu bir bakış
    michael corballis - işaretten konuşmaya dilin kökeni ve gelişimi
    meritt ruhlen - dilin kökeni
    ernest renan - dilin kökeni üzerine
    steven roger fischer dilin tarihi
    atakan altınörs - idealar ve dil bağlamında locke ve leibniz
    atakan altınörs- 50 soruda dil felsefesi
hesabın var mı? giriş yap