115 entry daha
  • bugün tcmb ne yaptı, biraz açıklayalım.

    bugün merkez bankası 1 milyar dolarlık döviz depo ihalesi açtı.
    döviz depo denen işlem aslında bir tür swap ama standart döviz ve faiz swaplarından ayrılıyor. döviz swaplarında yalnız dövizin anaparası değiştirilir, faiz swaplarında ise belirli bir anaparanın sadece faizi değiştirilir.
    döviz depo ise şöyle oluyor: merkez bankası, ihaleyi kazanan bankaya belirli bir miktar döviz veriyor. mesela 100 milyon dolar. aynı anda bankadan 100 milyon dolar karşılığı türk lirası alıyor. bir hafta sonra ise merkez bankası 100 milyon dolarını geri alıp, 100 milyon dolar karşılığı türk lirasını geri veriyor. buraya kadar standart döviz swapı. fakat bunun dışında bir hafta sonra (haftalık vade dolduğunda), 100 milyon dolarlık anaparanın faizi de karşılıklı olarak ödeniyor. tl faizi %11, döviz faizi de bildiğim kadarıyla %0,75. yani anapara geri ödenirken, merkez bankası 100 milyon dolar karşılığı türk lirasınının %11'lik faizini bankaya veriyor, bunun karşılığında bankadan 100 milyon doların %0,75 oranındaki faizini alıyor.

    bunun piyasaya nasıl bir etkisi var? bu işlemle merkez bankası, döviz satmadan bir hafta boyunca piyasaya 1 milyar dolar vermiş oluyor. karşılığınıda da 1 milyar dolar karşılığı türk lirasını piyasadan çekiyor. hem dolar vermesi hem de tl geri çekmesi, döviz fiyatını düşürücü hareketler. meblağ küçük, süre de kısa olmakla birlikte dövizin düşüş gösterdiğini görüyoruz. yalnız bunun merkez bankasına faiz maliyeti oluyor. %11 yüksek bir oran. yani bu uygulamayı, merkez bankasının örtülü yüksek faiz politikasının bir devamı olarak görebiliriz. bakalım tcmb'nin erdoğan ile oynadığı bu oyun ne kadar devam edecek.
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap