3 entry daha
  • son dönem yapılan modern evlerde dahi çokça eksiği bulunan ve eve taşınmadan önce bu eksikliklerin giderilmesi sağlıklı bir akıl için gerekli olan çözümlerdir.

    öncelikle evimizi tanımakla başlayalım.
    eğer evimizin daha topraktan temel kazımını görmeden, beton kalitesinin gerçek inşaat mühendisleri tarafından ölçümü yapılıp, mimar gözetiminde projenin kağıttaki halinden fiziksel canlı haline dönüşümünü gözlemlemediyseniz, geçmiş olsun eviniz az malzeme ile yapılmış klasik müteahhit evidir.

    duvarlar ytong diye bilinen gaz beton imali ise (bunu duvara çivi bile çakamadığınızda anlarsınız) işleriniz biraz daha kolay.
    ancak klasik oluklu kırmızı tuğladan duvarlarınız var ise, evinizde alt, yan ve üst kattan sesleri alacak ve verecek, dışarı doğru ısınızı kaybettirecektir.

    evinizde kullanılan bu eksik malzeme yüzünden evinizi ayakta tutan her malzeme (beton, demir , tuğla) sesi ve ısıyı size doğrudan telli bir enstrüman gibi iletecektir.

    öyleyse ne yapacağız ?

    evinize taşınmadan önce yapabiliyor iseniz bir tam gününüzü bu evde boş halde geçirin. alt kat nasıl yaşıyor, üst katta topuklu terlikle koşan birisi var mı ? yan daireden çığlık çığlığa çocuk sesi geliyor mu? sokaktan geçen araba evdeki objeleri titretiyor mu ölçün.

    sonrasında sırasıyla aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

    sokağa bakan tüm camlarınızı çift cam ve gerçekten kaliteli bir pencere sistemi ile değiştirin. yatak odanıza kıyın paraya ve üç camlı doğrama yerleştirin.

    sokaklara bakan , yan dairler ile ortak olan tüm duvarlarınızın ve hol-koridor bölgelerinizin elektrik tesisatını öğrenin ve yapabiliyor iseniz yeniden projelendirip kağıda dökün. daha teknolojik olanı biraz sonra aşağıda bahsedeceğim çalışmalar için kaliteli çözünürlükle fotoğraflarını da çekin.

    bu yukarıdaki saydığım alanlara taş yünü ve straforlu alçıpan ile duvarları kaplamak için gerçekten bu işte içinize sinen ve size örnek çalışmasını gösterebilecek firmalar ile irtibata geçin. ciddiyim. bu işi bir kere yaparsanız evde konser verseniz kimse duymaz, kimsenin de konserini dinlemezsiniz.

    banyolar için su geçirmez alçıpan çözümleri seramik dayanımı en yüksek seviyededir. haliyle bu ürünleri banyonuzda seçmeniz üst kattan gelen sifon sesini hatta bir çok saçma sesi de önleyecektir.

    tavanlarınızı muhakkak yine taş yünü ve straforlu alçıpan ile kaplayın.

    zeminler için şu anda en yüksek yalıtım sağlayan malzeme kauçuk. zeminde beğendiğiniz parke, tahta yada taş yüzeylerin altına minimum 1 cm kalınlığında kauçuk zemin kaplaması ile kaplayıp sonrasında derz ve seramik ya da bu malzemenin üzerine şilte ve tahta uygularsanız evinizde rahatla yaşar alt katla da iletişim sorunu yaşamazsınız. geceleri de rahat rahat efektli filmlerinizi izlersiniz.

    kalorifer peteklerinizin arkasına radyatör pan yerleştirmeyi ihmal etmeyin. hiç bir şeyi olmayan evde dahi mucizeler yaratmaktadır. (bkz: izocam izopan radyatör arkalığı)

    klima borularını duvarlarda gezdirmeyin dış ünite ile iç ünite arasını ne kadar kısa tutarsanız o kadar harika soğutma ve ısıtma yakalarsınız.

    kalorifer peteklerinize dolum ve boşaltım vanaları muhakkak peteğin üstten dolum alttan boşaltımı üzerine olmalı. bu değişim bile evdeki ısı kalitesini arttırır ve faturanızı düşürür.

    saçma gelebilir ama hol ve koridorunuzda da petek olmasını bir şekilde sağlayın.

    "banyoya sadece tek havlupan yeter" diyen adamı-ustayı tıp literatürüne girecek şekilde çoğaltabilirsiniz. birbirinden bağımsız daha küçük bir havlupan hem küçük bir petek ile o banyolar normale döner, banyo sonrası titremezsiniz. evet ikisini de taktırın. iş çıkıyor ama sonra ohh dersiniz.

    kafanıza takılan her soru için bir mesaj uzaklığındayım.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap